Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
14.9.2021 22:40
U saradnji Ambasade BiH u Madridu i Centra Sefardi otvorena izložba Sarajevska hagada

U saradnji Ambasade BiH u Madridu i Centra Sefardi, koji je osnovan od strane Ministarstva vanjskih poslova, EU i saradnje Kraljevine Španije, u Madridu je 14. septembra 2021. godine otvorena izložba Sarajevska hagada.

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće Rabic, te monografija o Sarajevskoj hagadi. Naredna tri mjeseca, koliko će izložba biti otvorena u Centru Sefardi, stalno će biti prikazivan i dokumentarni film o Sarajevskoj hagadi.

U obraćanju zvanicama prilikom otvaranja izložbe ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić je istaknula da se ovom izložbom željela približiti ljepota i vrijednost jedne prelijepe, izuzetne i jedinstvene knjige u zemlji odakle ona i potiče. Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli Jevreji Sefardi, prije nekoliko vijekova.

„Sarajevska hagada je danas dio cjelokupne, multikulturalne bh. tradicije i zajedničke historije na koju smo jako ponosni i duboko je utkana u identitet grada, u kojem je proteklih vijekova našla svoj dom“, naglasila je ambasadorica Savić. Podsjećajući na to da je Sarajevo sačuvalo Hagadu od ratnih razaranja, ambasadorica je naglasila da Hagada danas svjedoči i o tome da Bosna i Hercegovina i njen glavni grad istrajavaju na očuvanju svoje tradicije, otvorenosti, jedinstva u različitosti.

O Sarajevskoj hagadi, njenom značaju te o tome kako je sačuvana u ratu govorili su predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci te izdavač Goran Mikulić. Na izložbi održanoj uz poštivanje epidemioloških mjera, zbog kojih je broj prisutnih bio ograničen, prisustvovali su predstavnici Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije, ambasadori, diplomate te predstavnici nekoliko udruženja.

U narednom periodu Ambasada BiH u Madridu planira organiziranje više promocija Sarajevske hagade, od kojih će jedna biti i u Toledu.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.