Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.9.2021 20:37
Ambasador BiH Kemal Kozarića u posjeti austrijskoj pokrajini Koruška

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji dr. Kemal Kozarić sastao se 8. septembra 2021. godine u Klagenfurtu sa guvernerom austrijske pokrajine Koruške Peterom Kaiserom.

Sastanku je prisustvovao i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Davul Ljuhar, kao i vijećnik pri pokrajinskoj Vladi Koruške Ervin Hukarević.

Teme razgovora između ambasadora Kozarića i guvernera Kaisera odnosile su se na privrednu i kulturnu saradnju Bosne i Hercegovine i Koruške u sklopu čega je predloženo potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Kantona Sarajevo i pokrajinske Vlade Koruške.

U nastavku posjete, ambasador Kozarić se sastao sa ministrom u pokrajinskoj Vladi Koruške Danielom Fellnerom koji je tom prilikom kao donaciju Vatrogasnoj brigadi Fojnica uručio potpuno opremljeno vatrogasno vozilo. Tokom razgovora između ambasadora Kozarića i ministra Fellnera, pokrenuta je inicijativa za organizaciju obuke vatrogasaca iz Bosne i Hercegovine koja bi u potpunosti bila organizovana i provedena od strane profesionalne Vatrogasne službe pokrajinske Vlade Koruške.

Posjeta delegacije Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču se nastavila obilaskom grada Ferlacha koju je upriličio gradonačelnik Ferlacha Ingo Appe, pri čemu je predložen niz inicijativa koje se odnose na saradnju u oblasti privrede, kulture i sporta između opštine i grada Ferlach i gradova i opština u Bosni i Hercegovini. Grad Ferlach je pored ostalog poznat i po multinacionalnosti koju najbolje oslikava činjenica da u njemu žive građani koji dolaze iz više od četrdeset zemalja širom svijeta, od čega je oko 400 građana Ferlacha porijeklom iz Bosne i Hercegovine što ih čini najbrojnijom dijasporom u ovom gradu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.