Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
31.3.2021 11:09
Ambasador Alkalaj učestvovao na Dijalogu sa generalnim sekretarom UN-a u organizaciji Foruma malih država (FOSS)

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ambasador Sven Alkalaj  učestvovao je 31. marta 2021. godine na virtuelnom dijalogu sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, pod nazivom „Building Back Better – The Road Aead for the UN“. Dijalog je organizovao Forum malih država (FOSS), neformalno udruženje malih država pri UN-u, sa više od 120 članica.

Tema razgovora je bila daljnji rad i napredak Ujedinjenih nacija, sa posebnim osvrtom na utjecaj COVID-19. Tokom dijaloga učesnici su se osvrnuli na mnoge izazove sa kojima se suočavaju UN kao i multilaterizam, posebno u oblastima ravnopravnosti spolova, ljudskih prava kao i reformi UN i Vijeća sigurnosti.

Ambasador Alkalaj je istaknuo da je UN u 75 godina svog postojanja dokazao da se može nositi sa čuvanjem svjetskog mira i sigurnosti, kodifikacijom međunarodnih normi, zaštitom ljudskih prava, kao i pružanjem pomoći zemljama za postizanje održivog razvoja i pomoći najugroženijima. Također, pandemija COVID-19 otkrila je krhkost našeg svijeta i to je svojevrsni test za Ujedinjene nacije kao globalnu organizaciju i za međunarodnu saradnju i multilateralizam uopće. Pokazalo se da nijedna zemlja, bez obzira koliko dobro bila organizirana, bogata i napredna, ne može sama izaći na kraj s tim nevidljivim neprijateljem.

Ambasador Alkalaj je naglasio da je ključno da države članice nastave pružati podršku i saradnju u okviru Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao ključnog tijela za koordinaciju globalnog odgovora na pandemiju COVID-19. Posebno, imajući u vidu specifične izazove na regionalnom, subregionalnom i nacionalnom nivou u zadržavanju i sprečavanju širenja pandemije i postizanju toliko potrebnog napretka u pristupu vakcini, koji je do sada bio izrazito neujednačen.

Također, istakao je da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava napore UN-a za mir i sigurnost u konfliktnim situacijama i podržao poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa za opštim i trenutnim prekidom sukoba kako bi utihnulo oružje, zaustavilo se nasilje i podigao glas za mir. Nema ničeg važnijeg od trenutnog prekida sukoba u svim krajevima svijeta kako bi se pojačalo diplomatsko djelovanje i stvorili uvjeti za isporuku pomoći u mjesta koja su među najranjivijima na pandemiju COVID-19.

Pored generalnog sekretara UN-a, Dijalogu su prisustvovali zamjenica generalnog sekretara za politička i pitanja izgradnje mira Rosemary A. DiCarlo, kao i predstavnici više od 100 zemalja članica UN-a i FOSS-a.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.