Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.6.2020 23:05
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević posjetila Uherski Brod i otvorila izložbu "Dani slavenske kulture 2020"

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević je 25. juna 2020. godine otvorila izložbu kulturnog i historijskog bosanskohercegovačkog naslijeđa uvrštenog na listu UNESCO-a u češkom gradu Uherský u okviru manifestacije "Dani slavenske kulture 2020."

Ove godine se Bosna i Hercegovina predstavlja kroz višemjesečni kulturni program kroz nekoliko čeških gradova. Izložba je postavljena povodom svjetske godišnjice UNESCO-a i 150 godina od rođenja pjesnika Jovana Dučića, a biće izloženi, između ostalog, faksimil čuvene Sarajevske Hagade te paneli sa radovima češkog arhitekta Karela Paříka, koji je izgradio više od 160 zgrada u Bosni i Hercegovini.

Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Češke Republike Miloša Zemana, premijera Andreja Babiša, Ministarstva kulture Češke Republike, te Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj.

Tokom otvaranja izložbe bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa upriličen je koncert najpoznatije češke violinistice Ive Bittove, a otvaranju izložbe su prisustvovale brojne uzvanice političkog i društvenog života Uherskog Broda i okoline.

Ambasadoricu Mlinarević u staroj gradskoj vijećnici primio je gradonačelnik Uherskog Broda Ferdinand Kubáník, a u konstruktivnom razgovoru su podijelili impresije, planove i ideje za moguću saradnju gradova dvaju zemalja. Razgovaralo se i o pandemiji koronavirusa i utjecaju na ekonomiju, privredu i turizam. Gradonačelnik je podcrtao želju za saradnjom i uvezivanjem s lokalnim zajednicama u BiH, te izuzetnim gostoprimstvom ugostio bh. delegaciju.

Ambasadorica se u biblioteci Uherskog Broda susrela sa direktorom, te je bio upriličen razgovor s istaknutim kulturnim djelatnicima moravskog kraja, koji su se zanimali za Bosnu i Hercegovinu, ljepote zemlje i kulturu, a zatim se posjeta nastavila gradskom muzeju kroz sjajne postavke o životu i radu češkog velikana Komenskog. Ambasadorica se susrela i sa generalnim direktorom jedne od najvećih čeških kompanija Češke Zbrojovke Ladislavom Britaňákom, te posjetila postrojenja fabrike koja je jedan od najvećih čeških  izvoznika i gigant u svijetu oružja. Ambasadorica Mlinarević iskoristila je priliku susreta kako bi generalnog direktora uvezala kontaktima s malim proizvođačima u BiH radi mogućnosti kooperanata za određene projekte u budućnosti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.