Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
4.7.2018 15:57
Otvoren Počasni konzulat Bosne i Hercegovine za pokrajinu Salzburg

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Tomislav Leko i novoimenovani počasni konzul BiH za pokrajinu Salzburg Markus Friesacher svečanim prijemom u Salzburgu otvorili su, u utorak, 03. jula 2018. godine, Počasni konzulat Bosne i Hercegovine za pokrajinu Salzburg.

Otvorenju Počasnog konzulata BiH prisustvovao je i guverner pokrajine Salzburg Wilfried Haslauer, gradonačelnik grada Salzburga Harald Preuner kao i drugi visoki zvaničnici pokrajine i grada Salzburga, predstavnici diplomatskog zbora kao i privrednici pokrajine Salzburg.

Ambasador Tomislav Leko tokom obraćanja napomenuo je tradicionalno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Republike Austrije na svim nivoima i zajedničku bogatu istoriju koja je temelj pozitivnih učinaka današnjih odnosa dvije zemlje. Istakao je da je Republika Austrija jedan od ključnih zagovarača pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji kao i da je najveći investitor u Bosnu i Hercegovinu što je od neizmjerne važnosti za bosanskohercegovačku ekonomiju. Takođe je istaknuo da će Počasni konzulat na čelu s počasnim konzulom Markusom Friesacherom koji je ugledan preduzetnik u području saobraćaja naftnih derivata, nekretnina i osiguravajućeg biznisa kao i visoko pozicionirani menadžer u austrijskoj naftnoj kompaniji OMV, dodatno unaprijediti saradnju dvije zemlje.

Počasni konzul za pokrajinu Salzburg Markus Friesacher u svom obraćanju napomenuo je da je cilj njegovog djelovanja još bolje povezivanje i jačanje saradnje dvije zemlje te da će za ostvarivanje cilja koristiti svoje raspoložive političke i ekonomske kontakte.

Prisutnim se obratio i guverner pokrajine Salzburg Wilfried Haslauer koji je istakao važnost povezivanja pokrajine Salzburg sa Bosnom i Hercegovinom te napomenuo naklonjenost Republike Austrije zemlji iz koje dolaze mnogi građani koji žive i svojim djelovanjem pozitivno doprinose Salzburgu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.