Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
13.4.2018 15:38
Ambasadorica Lucija Ljubić učestvovala na sastanku Svjetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine (WIPO)

Stalna predstavnica Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasadorica Lucija Ljubić učestvovala je 13. aprila 2018. godine u Ženevi na sastanku Svjetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine (WIPO) povodom prezentacije “Mehanizma za intelektualno vlasništvo za akademske institucije”  (WIPO IP Toolkit for Academic Institutions).

Pozdravljajući promociju “Mehanizma za intelektualno vlasništvo za akademske institucije“ ambasadorica Ljubić navela je izazove sa kojima su akademske institucije u Bosni i Hercegovini trenutno suočene, poput definisanja pravnog okvira za prenos znanja i tehnologija, te ukazala na značaj i potrebu korištenja rezultata istraživanja u komercijalne svrhe. Podsjetila je da je Bosna i Hercegovina već započela saradnju s Uredom Svjetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine za razvijene i države u tranziciji 2016. godine, kada su održane dvije radionice s inovatorima u Mostaru i Sarajevu.

Ambasadorica Ljubić obavijestila je učesnike skupa da će se u Mostaru, 20. aprila 2018. godine održati sastanak na visokoj razini sa rektorima svih univerziteta u Bosni i Hercegovini na kojem će “Mehanizam za akademske institucije” Svjetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine biti predstavljen kao efikasno sredstvo za podršku institucijama pri formiranju politika intelektualnog vlasništva.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.