Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
12.10.2017 15:44
Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Đorđe Latinović u oproštajnim posjetama

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Đorđe Latinović imao je u srijedu, 11. oktobra 2017. godine oproštajne susrete sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Ambasador Latinović se tokom sastanaka zahvalio odličnoj saradnji sa predstavnicima državne vlasti u Crnoj Gori u protekle tri godine, i izrazio očekivanje da će ona biti nastavljena i u narednom periodu u mandatu novoimenovanog ambasadora BiH u Crnoj Gori. Ambasador Latinović je istakao vanjskopolitičku opredijeljenost Bosne i Hercegovine za dobrosusjedsku saradnju, koja je u odnosima sa Crnom Gorom iskazana kroz kontinuirani institucionalni pristup, što se potvrdilo održavanjem četiri zvanične posjete na najvišem nivou samo u ovoj godini, u Sarajevu i Podgorici, i potpisivanjem tri važna međudržavna Sporazuma u toku ovog mandata, i to Sporazuma o državnoj granici, Sporazuma o saradnji u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Sporazuma o kolokaciji, odnosno o zajedničkom korištenju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu od obostranog interesa.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je istakao odličnu saradnju sa svim članovima Predsjedništva BiH kao i postojanje niza ličnih prijateljskih relacija širom Bosne i Hercegovine. Posebno je istakao angažovanost i uputio zahvalnost ambasadoru Latinoviću na značajnim rezultatima unapređenja odnosa između dvije države, postignutim tokom njegova mandata. Predsjednik je iznio potrebu snažnijeg ekonomskog povezivanja privrednika dvije zemlje, brži i lakši prelaz roba i ljudi preko graničnih prelaza između dvije zemlje i ugovorno regulisanje preostalih pitanja od zajedničkog interesa.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je okarakterisao mandat ambasadora Latinovića kao uspješan i obostrano koristan, a odnose koji vladaju među dvjema državama prijateljskim i dobrosusjedskim,  što je potkrijepio navođenjem niza obostrano realizovanih  posjeta i kontakata na najvišem nivou, te kao buduće korake istakao potrebu unapređenja infrastrukturne povezanosti i definisanje međudržavnih odnosa u različitim oblastima društvenog i ekonomskog života.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je iznio profesionalno i lično zadovoljstvo kontaktima i rezultatima ostvarenim sa institucijama i predstavnicima Bosne i Hercegovine, koje se ogledaju kroz niz ostvarenih kvalitetnih sastanaka na najvišem nivou koji su pospješili već postojeće dobre odnose koji vladaju između dvije susjedne države. Kao zajedničku potrebu promišljanja i budućeg djelovanja iznio je usmjeravanje više aktivnosti na jačanje ekonomije. Neke od tih aktivnosti  Crna Gora je već započela kroz pripremne aktivnosti na projektima putne komunikacije, od graničnog prelaza Šćepan polje i željezničke pruge Nikšić – Čapljina. Po pitanju iskustava Crne Gore na putu u Evropsku uniju, premijer Marković je iskazao nesebičnu spremnost Crne Gore da pruži pomoć ali istovremeno i konstatovao da Crna Gora ima svoj put, i da svaka zemlja  kandidat treba da ima svoj vlastiti put evropskih integracija i da ga treba okončati kada ispuni evropske standarde i kada za to bude spremna.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.