Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
10.10.2017 16:09
Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji ambasadorica Lidija Topić potpisala službeno preveden Ugovor o transportnoj zajednici

Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji ambasadorica Lidija Topić potpisala je 9. oktobra 2017. godine u Briselu u ime Bosne i Hercegovine službeno preveden na naše jezike Ugovor o transportnoj zajednici (TCT). Ugovor su u ime Evropske unije potpisali ambasadorica Kaja Tael, stalna predstavnica Estonije pri EU kao predsjedavajuća Komiteta stalnih predstavnika i Henrik Hololei, generalni direktor Direktorata za mobilnost i transport. Ugovor sa službenim prijevodom na jezike svojih zemalja isti dan potpisali su i ambasadori misija država Zapadnog Balkana pri Evropskoj uniji.

Ugovor o transportnoj zajednici je u engleskoj verziji potpisan na Samitu zapadnog Balkana u Trstu 12. jula 2017. godine, a BiH mu se pridružila 18. septembra u Briselu kada je Ugovor u ime BiH potpisao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr Denis Zvizdić.

Generalni direktor Hololei je prilikom potpisivanja istaknuo da Ugovor o transportnoj zajednici predstavlja novi korak u produbljenju saradnje u oblasti transporta između EU i zemalja Zapadnog Balkana što će doprinijeti integraciji transportne mreže, regionalnoj povezanosti, povezivanju ljudi i pružanju novih poslovnih mogućnosti. Evropska unija na ovaj način, kazao je Hololei, želi Zapadni Balkan približiti EU kroz transportne standarde i prakse, te povećati efikasnost transportne mreže i kvalitete servisa koji se pružaju građanima i poslovnom sektoru. Naredni važni korak predstavlja održavanje prvog TCT Vijeća, u novembru ove godine.

Potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici za Bosnu i Hercegovinu predstavlja završetak implementacije Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o prihvatanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice između Evropske unije i strana potpisnica iz jugoistočne Evrope.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.