Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.4.2024 14:49
Ambasador Siniša Bencun posjetio pokrajinu i grad Salzburg

Ambasador BiH u Republici Austriji Siniša Bencun posjetio je 25. aprila 2024. godine pokrajinu i grad Salzburg, gdje se u odvojenim susretima sastao sa guvernerom Vilfridom Haslauerom i gradonačelnikom Haraldom Projnerom. Sastancima je prisustvovao i novoimenovani počasni konzul BiH za Salzburg Sead Novkinić.

Tom prilikom ambasador Bencun je sagovornike upoznao sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini, organizacijom sistema vlasti na svim nivoima, te interesu pojedinih regija i gradova za povezivanje sa ovim dijelom Austrije. Sagovornici su se dotakli i položaja naših građana koji trenutno žive i rade u Salzburgu, ističući da su oni vrijedan resurs za obje zemlje. U gradu Salzburgu živi oko 5400 državljana BiH. Guverner Haslauer istakao je značaj turizma za ovu pokrajinu, navodeći da godišnje ostvare od 25 do 30 miliona noćenja. Razgovarano je i o mogućnosti peer-to-peer povezivanja turističkih organizacija ovog dijela Austrije sa onima u BiH.

Ambasador Bencun u Salzburgu je posjetio i sjedište firme Digital Elektronik (DE), koja u Derventi ima proizvodni pogon elektronskih komponenti i obrade metala koji zapošljava preko 200 radnika.

Inače, u prostorijama Počasnog konzulata BiH u Salzburgu u četvrtak, 25. aprila 2024. godine, organizovan je pilot projekat „Konzularni dani.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.