Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
21.2.2024 14:54
Ambasadorica BiH Vesna Andree Zaimović predala akreditivna pisma kralju Španije Felipeu VI

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Vesna Andree Zaimović predala je 21. februara 2024. godine na svečanoj ceremoniji akreditivna pisma kralju Španije Felipeu VI.

Ambasadorica Andree Zaimović je u razgovoru, koji je uslijedio, izrazila zahvalnost kralju Felipeu VI za dugogodišnje prijateljstvo i pomoć Kraljevine Španije uspostavi mira i poslijeratnom razvoju Bosne i Hercegovine, naglasivši da su bilateralni odnosi između naših zemalja odlični. Podsjetila je i na veliki doprinos koji je dalo 46 000 španskih vojnika raspoređenih u mirovnim trupama u Bosni i Hercegovini, kao i na nedavne uzajamne posjete španskih i bosanskohercegovačkih dužnosnika. Potom se zahvalila na kontinuiranoj i bezrezervnoj podršci Španije procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, naglasivši da je to najvažniji cilj naše vanjske politike, te je u tom smislu predstojeći mjesec mart od velike važnosti. Dodala je da su očekivanja usmjerena na otvaranje pristupnih pregovora u sklopu proširenja EU, što bi predstavljalo bitan korak ka pristupu te u vanjskopolitičkom i geostrateškom smislu kao i u ohrabrenju bosanskohercegovačkih građana.

Kralj Felipe VI iskazao je uvjerenje da će, i ovaj put, Španija pružiti punu podršku Bosni i Hercegovini. Govoreći o potencijalima ekonomske diplomatije, kralj se osvrnuo na mogućnosti saradnje na poljima infrastrukturnih projekata, ekološke tranzicije i turizma. U tom smislu, ambasadorica BiH je izrazila očekivanja da će španski zvaničnici učestvovati na predstojećoj regionalnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum.

Tokom sastanka razgovarano je o uspostavljanju avio linije između BiH i Španije te projektima kulturne razmjene. Ambasadorica je španskom kralju prenijela pozdrave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, uz poziv kralju i kraljici da posjete Bosnu i Hercegovinu.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.