Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.1.2024 22:11
Ambasada BiH u Vašingtonu organizirala Okrugli sto na temu: Izgledi za unaprjeđenje ekonomskih i trgovinskih odnosa između BiH i SAD-a

Ambasada Bosne i Hercegovine u Vašingtonu, u sklopu svojih višemjesečnih aktivnosti na polju ekonomske diplomatije, organizirala je 30. januara 2024. godine Okrugli sto na temu: “Izgledi za unaprjeđenje ekonomskih i trgovinskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.”

Nakon uvodnih obraćanja ambasadora Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Svena Alkalaja, počasnog gosta ministra energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedrana Lakića, te zamjenika direktora za Južnu i Centralnu Evropu u State Department-u, otvorena je diskusija o mogućnostima unaprjeđenja ekonomskih i trgovinskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Istaknuto je da se, i pored velikih izazova u geopolitičkom smislu, te onih koji se odnose na kompleksnost uređenja države Bosne i Hercegovine, otvaranjem pregovora sa EU očekuje poboljšanje investicione klime. Predstavnici zemlje domaćina su podržali napore Ambasade BiH u Vašingtonu da potakne novu dinamiku ekonomskih i trgovinskih odnosa između BiH i SAD-a.

Predstavnici Ambasade BiH su istakli da je Bosna i Hercegovina otvorena zemlja za strane investicije i omogućava liberalan trgovinski režim, a također ima prednosti pojednostavljene poreske strukture i takse koja je jedna od najnižih u regionu. 

Ovaj događaj je okupio brojne zvaničnike institucija SAD-a kao i poslovne predstavnike / State Department, Department of Commerce, International Development Finance Corporation, Export–Import Bank of the United States, US Chamber of Commerce, AM Cham BiH, Institute for Development Impact, te uspješne poduzetnike iz dijaspore.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Vašingtonu je učesnicima podijelila prezentaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine o poslovnim mogućnostima u našoj zemlji, posebno onim vezanim za poslovanje sa SAD-om.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.