Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
29.1.2024 16:07
Ambasadorica Elma Kovačević-Bajtal u nastupnoj posjeti kod ministra zdravstva RH Vilija Beroša

Ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević -Bajtal primio je 29. januara 2024. godine u nastupnu posjetu ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš. 

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o saradnji dvije prijateljske i susjedne zemlje, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u oblasti zdravstva i socijalne politike. Uz konstataciju da je saradnja u oblasti zdravstva dobra, poseban osvrt stavljen je na određena pitanja koji bi tu saradnju mogli dodatno osnažiti i unaprijediti.  To se prije svega odnosi na pitanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva BiH u području zdravstva, potpisanog 27. decembra 2011. godine.
Navedeni Memorandum se ne primjenjuje zbog nemogućnosti saradnje u nekim oblastima (npr. transplantacije), kao i zbog podijeljenih nadležnosti u Federaciji BiH, u području zdravstva, između entiteta i kantona/županija. Ocijenjeno je korisnim da se ovaj Memorandum zaključi na državnom nivou, uz poštovanje i provođenje potrebnih internih procedura.

Ukazano je i na potrebu zaključivanja novog Protokola o saradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa i tkiva, s ciljem omogućavanja prekogranične razmjene ljudskih organa i brže dostupnosti tih organa za visoko urgentne pacijente.

U pogledu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, naglašeno je da će Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske podržati saradnju zdravstvenih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a vezano za prijenos znanja kao i ispitivanja mogućnosti korištenja EU fondova.

Razgovarano je i o mogućnosti zaključivanja Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.