Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.1.2024 14:31
Potpisivanje Sporazuma u UNESCO-u između zemalja nasljednica bivše Jugoslavije o ponovnom uspostavljanju zajedničke izložbe u Bloku 17 muzeja Auschwitz-Birkenau

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Francuskoj i stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO)  Bojana Kondić Panić potpisala je 25. januara 2024. godine, zajedno sa ministrima kulture Hrvatske, Crne Gore, Srbije i stalnim predstavnicima pri UNESCO-u Slovenije i Sjeverne Makedonije, Sporazum o finansiranju ponovnog postavljanja zajedničke izložbe u Bloku 17 Memorijala i muzeja Auschwitz-Birkenau. Potpisivanje Sporazuma je upriličeno u sjedištu UNESCO-a u Parizu, uoči obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Ambasadorica Kondić Panić je u kratkom obraćanju istakla značaj regionalne saradnje u ovom segmentu, te izrazila zadovoljstvo što se i Bosna i Hercegovina pridružila ovoj koaliciji kako bi i na taj način doprinijela sjećanju i našoj odgovornosti prema budućim generacijama. Također je naglasila kako će ovaj sporazum omogućiti provođenje ove veoma simbolične inicijative, kako u smislu regionalnog dijaloga za mir i razumijevanje, tako i kao odavanje počasti žrtvama progona na teritoriji bivše Jugoslavije, posebno onim deportovanim u Auschwitz-Birkenau.

Sporazum koji je potpisan obuhvaća obnovu Bloka 17 i stvaranje nove stalne izložbe koja će biti strukturirana oko četiri teme – vrijeme i prostor, žrtve, počinitelji i saradnici, borci otpora, s fokusom na one koji su deportirani u Auschwitz kao rezultat nacističke politike progona tokom Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji.

Blok 17 bivšeg logora Auschwitz sagrađen je 1941. godine za smještaj sve većeg broja zatočenika njemačkih nacističkih koncentracijskih logora i logora istrebljenja. Većina od 20.000 deportiranih iz Jugoslavije prošla je kroz Blok 17. Nakon što je Memorijal i muzej Auschwitz-Birkenau odlučio smjestiti nacionalne izložbe, Blok 17 postao je dom jugoslovenskog paviljona 1963. godine. Međutim, nakon raspada Jugoslavije, ovaj je paviljon na kraju zatvoren i od 2009. godine bio prazan.
 
Ceremoniji potpisivanja prisustvovala je glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, u svojstvu depozitara sporazuma, budući da su Memorijal i muzej Auschwitz-Birkenau od 1979. godine na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.