Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
24.10.2023 16:37
Ambasadorica Kovačević-Bajtal susrela se sa predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal je 24. oktobra 2023.godine imala nastupni susret sa predsjednikom  Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem.

Tokom razgovora, ambasadorica Kovačević-Bajtal je istakla izrazito dobru bilateralnu ekonomsku saradnju sa iznimnim mogućnostima rasta. Konstatovano je da je Bosna i Hercegovina peti najvažniji vanjskotrgovinski partner Hrvatske. Ukupna vrijednost robne razmjene između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosila je  3,9 milijardi eura, od toga hrvatski izvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosi 2,5 milijardi eura, a uvoz iz Bosne i Hercegovine 1,4 milijarde eura.
Ambasadorica Kovačević-Bajtal je istakla da je Hrvatska drugi najvažniji investitor u Bosni i Hercegovini, a predsjednik komore Burilović je najavio da će iduće godine Hrvatska biti zemlja partner na 25. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.
Ambasaorica Kovačević-Bajtal takođe je izrazila interes za jačanje bilateralnih i ekonomskih odnosa, a da bi se to postiglo potrebno je dodatno poboljšati saobraćajnu povezanost i broj međunarodnih i graničnih prijelaza za prijevoz putnika i robe, što bi trebalo smanjiti vrijeme čekanja na granicama. Takođe, razgovaralo se i o mogućnostima zajedničkog nastupa privrednika obje zemlje na trećim tržištima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.