Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.10.2023 16:24
Kulturno-informativni centar Ambasade BiH u Zagrebu organizovao izložbu radova Dževada Hoze

Kulturno-informativni centar Ambasade  Bosne i Hercegovine u Zagrebu (KIC BiH) u saradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine organizovao  je dana 19.oktobra 2023.godine  svečano otvaranje retrospektivne izložbe velikog bosanskohercegovačkog slikara-grafičara Dževada Hoze (1938.-2020.) pod nazivom “ŽIVOTOTISAK”.

Ambasadorica  Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, Dr. Elma Kovačević Bajtal  je, otvarajući izložbu, zahvalila Umjetničkoj galeriji BiH na suorganizaciji  izložbe.

" Želimo zajedno s kolegama i institucijama iz BiH djelovati na promociji naše kulturne baštine, a na tom polju BiH ima puno toga kazati i pokazati, i sebi i drugima", istakla je ambasadorica  Kovačević -Bajtal.

Kustosica izložbe,  Ivana Udovičić, govoreći o Dževadu Hozi i njegovom dijelu, naglasila je  kako je on bio  grafičar poznat daleko izvan granica BiH  i osnivač  priznate sarajevske škole  grafike. Među izloženim slikama i su Hozini radovi koji tematiziraju prošlost BiH, monumentalnu plastiku, nišane i nadgrobne spomenike.

Okupljenima se obratio i direktor Umjetničke galerije BiH  Strajo Krsmanović i u svom obraćanju naglasio značaj ove saradnje kao i saradnje tijela i institucija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako na području likovne umjetnosti tako i u književnosti, muzike i ostalim granama umjetnosti.
 

Otvorenju izložbe prisustvovalo  je preko stotinu   posjetilaca  iz kulturnog i javnog života Republike Hrvatske i grada Zagreba, ambasadori  Finske, Turske i S.Makedonije te  savjetnici  za kulturu i kulturni atašea stranih država akreditovanih u Republici Hrvatskoj.

Izložba je postavljena   u dvorani KIC-a i trajati će  do 28.oktobra  2023.godine.

*Fotografije u privitku  teksta su autorski rad fotografa Stipe Majića.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.