Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.2.2021 13:29
Ambasador Siniša Bencun sastao se sa novoimenovanom predstavnicom OSCE-a za slobodu medija Teresom Ribeiro

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun sastao se 23. februara 2021. godine sa novoimenovanom predstavnicom OSCE-a za slobodu medija Teresom Ribeiro.

Pored čestitki na izboru i podrške njenom budućem radu, na sastanku je razgovarano o stanju slobode govora i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini i OSCE regiji. Ambasador Bencun upoznao je predstavnicu OSCE-a za slobodu medija sa posljednjim slučajevima napada na novinare i aktivnostima koje preduzimaju institucije na sankcioniranju i sprečavanju takvih slučajeva. Tom prilikom naglasio je i brojne probleme sa kojima se susreću mediji u BiH, kao što su izvori finansiranja i loš materijalni i statusni položaj novinara unutar medija, što bi moglo uticati na nezavisnost u radu medija. Posebno je naveo i potrebu za kreiranjem održivih rješenja finansiranja za javne emitere. Ambasador Bencun istaknuo je i problem govora mržnje u Bosni i Hercegovini, koji je posebno prisutan u online medijima, gdje ne postoje jasne regulative, a koji ne doprinosi smanjenju političkih, nacionalnih i drugih tenzija. U pogledu slobode govora, zajednički je konstatirano da u BiH ne postoje ozbiljna ograničenja koja bi bilo kojim akterima u političkom i javnom životu onemogućila iskazivanje svog mišljenja putem različitih dostupnih kanala komunikacije.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija iskazala je spremnost ove institucije da pruži podršku iz domena svog mandata, kako institucijama na svim nivoima tako i samim medijima. Poseban akcenat stavila je na problem sigurnosti novinara te osiguranju uslova da Regulatorna agencija za komunikacije može djelovati nezavisno od političkih institucija. Istaknula je i značajnu ulogu javnih servisa, koji ni u jednoj zemlji ne treba da budu glasnogovornik vlade nego servis građana. Što se tiče govora mržnje, izrazila je razumijevanje za taj problem i naglasila da svaka zemlja treba da izgradi sopstvena pravila u pogledu prihvatljivog i neprihvatljivog u javnom govoru. Na poziv ambasadora Bencuna iskazala je i spremnost da tokom ove godine posjeti BiH, u zavisnosti od uslova putovanja zbog aktuelne pandemije COVID-19.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.