Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
4.2.2021 16:07
Ambasador BiH u Jordanu Mato Zeko razgovarao s predsjedavajućim Industrijske komore Jordana Fathijem Aljaghbeerom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko razgovarao je 4. februara 2021. godine s rukovodstvom Industrijske komore Jordana na čelu s predsjedavajućim Fathijem Aljaghbeerom. Sastanak je upriličen na inicijativu Ambasade BiH u Ammanu s ciljem informiranja Industrijske komore o potencijalima i proizvodnji u BiH. 

Ambasador Zeko prezentirao je prisutnima sektore privrede koji egzistiraju u BiH, kao i  pojedine podsektore, kao na primjer u sektoru turizma: zimski, ljetni, zdravstveni, vjerski, kulturni i ekološki turizam.

Na sastanku su razmijenjene informacije o mogućnostima ulaganja privrednih subjekata Jordana u BiH. Veoma pohvalno se govorilo o ubrzavanju procesa izdavanja viza za građane Jordana kao i činjenici da do sada nije zabilježena niti jedna zlouporaba vize od strane državljana Jordana.  Obostrano je zaključeno da nedostatak izravne avionske linije između Ammana i BiH predstavlja otežavajuću okolnost za uspostavu još boljih veza između privrede BiH i privrede Hašemitske Kraljevine Jordan.

Rukovodstvo komore je iskazalo interes za ulaganja u sektore poljoprivrede, turizma i zdravstva u BiH. S obzirom na činjenicu da je Jordan na prostorima Bliskog istoka otišao najdalje u polju zdravstvene njege, prisutni su se interesirali za oblast proizvodnje lijekova i medicinske opreme.  

Predstavnici Industrijske komore Jordana iskazali su želju da u što skorije vrijeme posjete BiH kako bi se sastali s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, kao i entitetskih privrednih komora. Predsjedavajući Industrijske komore se zahvalio ambasadoru Zeki na inicijativi za održavanje sastanka kao i inicijativi da se u što skorije vrijeme uspostavi neposredna saradnja s privrednim i trgovinskim komorama BiH. 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.