Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.2.2021 12:09
Ambasador BiH u Crnoj Gori Jukić sastao se sa ministricom javne uprave, digitalnog društva i medija Srzentić

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić sastao se 03. februara 2021. godine sa ministricom javne uprave, digitalnog društva i medija Tamarom Srzentić.

Ambasador Jukić je ministrici Srzentić čestitao stupanje na dužnost te izrazio nadu da će i tokom njenog mandata zajednički raditi na jačanju dobrosusjedskih odnosa i unapređenju saradnje u oblasti reforme javne uprave. Ambasador je tom prilikom istakao značaj bilateralne saradnje u oblasti razvoja e-Uprave i digitalne transformacije, posebno ukazajući na već uspostavljene regionalne mehanizme. „Države Zapadnog Balkana opterećuju slični izazovi u funkcionisanju javnih uprava i u idućem periodu trebamo raditi na boljem povezivanju i razmjeni najboljih praksi, posebno kad je u pitanju razvoj elektronskih usluga“,  kazao je Jukić.

Ministrica Srzentić je istakla kako države Zapadnog Balkana trebaju čvršće sarađivati i kreirati platforme koje će im omogućiti prijenos, transfer i razmjenu najboljih iskustava kada je u pitanju pružanje usluga i unapređenje kvaliteta pruženih usluga. Naglasila je da je ovo suviše mali prostor da ne bismo dijelili znanje i sarađivali kako bismo našim građanima olakšali život. Dodala je kako je uvođenjem ovog ministarstva, te kreiranjem novih servisa, planirano olakšanje života građana Crne Gore. „Vlada Crne Gore, uspostavljanjem novog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, planira da sprovodi aktivnosti koje se zasnivaju na mapiranju potreba i kreiranju servisa koji su usmjereni na građane. U prethodnom periodu, fokusirali smo se na analizu postojećih usluga. Naš cilj je da prepoznamo ključne usluge, otklonimo uska grla, kreiramo nove servise koji će olakšati život našim građanima i građankama“, kazala je ministrica Srzentić.

Tokom razgovora sagovornici su istakli važnost dosadašnje saradnje Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kako na regionalnom nivou, u okviru Inicijative za Zapadni Balkan (WB6), tako i kroz bilateralne odnose.

Ministrica Srzentić je izrazila želju da u idućem periodu posjeti Bosnu i Herecegovinu u cilju produbljivanja saradnje između Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore i nadležnih ministarstava u Bosni i Hercegovini.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.