Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
19.1.2021 16:49
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević sastala se sa predsjednikom Senata Češke Republike Milošem Vystrčilom

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević sastala se 19. januara 2021. godine sa predsjednikom Senata Češke Republike Milošem Vystrčilom.

Tom prilikom je istaknuto da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose. Razgovarano je i o daljem jačanju bilateralne saradnje, putu BiH ka Evropskoj uniji te aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Ambasadorica Mlinarević izrazila je zahvalnost na značajnoj pomoći koju Češka Republika kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini kroz zajedničke projekte te projekte Češke razvojne agencije kao i za pomoć kroz udjel u Višegradskom fondu, posebno tokom izazovnog vremena pandemije COVID-19.

Predsjednik Senata Vystričil je izrazio opredijeljenost Češke Republike ka proširenju EU na zapadni Balkan te istaknuo da je Češka na tom putu istinski prijatelj Bosni i Hercegovini. Tokom sastanka naglašena su očekivanja koja Bosna i Hercegovina mora ispuniti na svom euroatlantskom putu, s posebnim osvrtom na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Bilo je riječi i o bosanskohercegovačkoj zajednici u Češkoj Republici koja je izvrsno integrirana u češko društvo. Ambasadorica Mlinarević zahvalila je na stipendijama koje Češka Republika pruža godinama našim studentima te prenijela poziv predsjedniku Senata za posjetu Bosni i Hercegovini u što skorijem periodu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.