Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.1.2019 15:19
Ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj u oproštajnoj posjeti kod potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić

Ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Renatu Paškalj je 17. januara 2019. godine u oproštajnu posjetu primila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić.

Tokom susreta razgovarano je o međusobnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Posebna tema razgovora je bio evropski put Bosne i Hercegovine. Ambasadorica je informirala ministricu Pejčinović Burić o Izjavi u vezi s procesom integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, koju je Predsjedništvo BiH usvojilo na 1. redovnoj sjednici, održanoj 12. decembra 2018. godine, kao i o najvažnijim aktivnostima koje je Bosna i Hercegovina poduzela od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministrica je kazala kako Hrvatska snažno podupire evropski put BiH i da je to u vrhu prioriteta hrvatske vanjske politike. Ta će se potpora i pomoć nastaviti i u buduće kao i zagovaranje procesa proširenja posebno na zemlje jugoistočne Evrope, što će biti i jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU u prvoj polovici 2020. godine, naglasila je ministrica. Ministrica je također istaknula kako će se Hrvatska i dalje zalagati za poštivanje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda i svih građana u BiH.

Ambasadorica se zahvalila šefici hrvatske diplomacije na potpori BiH u procesu europskih integracija i stjecanju kandidacijskog statusa kao i za iznimno dobru saradnju Ministarstva vanjskih i evropskih poslova RH sa Ambasadom BiH. Također je čestitala ministrici Pječinović Burić na kandidaturi za glavnu tajnicu Vijeća Evrope.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih Marija Pejčinović Burić poslova se zahvalila ambasadorici Paškalj za doprinos u razvoju u unapređenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.