Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
17.10.2018 10:55
U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Skoplju održana premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Lica Lafore“

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji 16. oktobra 2018. godine u Mladinskom kulturnom centru u Skoplju upriličena je premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Lica Lafore“, režisera Denisa Bojića, rađenog u produkciji Radio Televizije Republike Srpske.

Premijeri filma prisustvovali su ministar zdravstva Republike Makedonije Venko Filipče, ministrica rada i socijalne politike Mila Carovska, predsjedavajuća Komiteta za zdravstvo Sobranja Republike Makedonije Mirsada Emini Asani, predstavnici drugih makedonskih institucija, članovi diplomatskog kora, predstavnici akademske zajednice, vjerskih zajednica, privrednici, brojni članovi udruženja oboljelih od rijetkih bolesti i drugih udruženja u Makedoniji i predstavnici farmaceutske industrije.

Projekciji filma „Lica Lafore“ prethodilo je obraćanje ambasadorice Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Lepe Babić te predsjednice Nacionalne alijanse za rijetke bolesti Republike Makedonije i predsjednice Udruženja građana za lica sa disfunkcijom, hendikepom, rijetkim bolestima i posebnim potrebama „Dajte nam krila“ Rebeke Jankovske Risteski kao i režisera filma „Lica Lafore“ Denisa Bojića.

Ambasadorica Babić je tokom obraćanja, između ostalog, izrazila zadovoljstvo jer je Ambasada BiH u Skoplju imala priliku da uz podršku Grada Skoplja upriliči projekciju filma „Lica Lafore“, filmskog djela koje je do sada, između ostalog, prikazano i u Evropskom parlamentu te na brojnim filmskim festivalima širom svijeta na kojima je osvojilo brojne nagrade. Naglasila je da je cilj organizovanja projekcije filma skretanje pažnje javnosti na izazove sa kojima se susreću oboljeli od rijetkih bolesti i njihove porodice, a posebno na potrebu pronalaska lijekova za Laforinu bolest i druge rijetke bolesti.  Pozdravila je izvrsnu saradnju udruženja oboljelih od rijetkih bolesti u regionu, te izrazila želju da nadležne institucije zemalja regiona u budućnosti ostvaruju bolju saradnju, kako bi svi zajedno doprinijeli boljem liječenju, lakšem nabavljanju neophodnih lijekova i uopšte unaprijedili položaj oboljelih i njihovih porodica. Na kraju obraćanja ambasadorica Babić se zahvalila svima koji su pomogli organizaciju premijere filma.

Režiser Denis Bojić i predsjednica Nacionalne alijanse udruženja Rebeka Jankovska Risteski su izrazili zahvalnost Ambasadi Bosne i Hercegovine na organizaciji projekcije filma.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.