Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.12.2017 14:47
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Branko T. Nešković predvodio delegaciju BiH na Generalnoj skupštini IMO

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Branko T. Nešković predvodio je delegaciju BiH na 30. zasjedanju Generalne skupštine Međunarodne pomorske organizacije IMO koje je održano u Londonu od 27. novembra do 06. decembra  2017. godine.

Tokom plenarnih sjednica veliki dio diskusije se vodio oko problematike finansiranja ove ogromne organizacije i nemogućnosti pojedinih zemalja da plate svoju godišnju ratu. Osim budžetskog deficita organizacije, veliki broj delegata je iznio alarmantne pokazatelje na sve veću nesigurnost u morskom saobračaju uzrokovanih ratnim zbivanjima, ali i povećanjem napetosti u mnogim regionima svijeta. Tu su prije svega istakli ratna dejstva na Bliskom istoku, povećanje napetosti u Perzijskom zaljevu i korejskom poluostrvu, ali još uvijek veliku prijetnju gusarskim napadima u vodama Somalije i Jemena. Zaključeno je da zemlje članice IMO-a učine sve kako bi se osigurale bezbjednost morskog saobračaja koji čini 61% ukupnog saobračaja robe u svijetu.

Skupština je izabrala članove Savjeta IMO-a, kategoriji A 10 država, kategorija B 10 i kategorija C 20 država članova. Na Skupštini su izabrani članovi Komiteta za pomorsku bezbjednost, Komiteta zaštite morskog okoliša, Pravnog Komiteta, Komiteta za tehničku saradnju i Komiteta za poticanje morskog saobračaja, kao i članovi Podkomiteta IMO-a. Mandat svih izabranih članova Komiteta i Podkomiteta traje dvije godine, kada će se održati 31. Generalna skupština IMO-a.

Ukupno 172 zemlje članice su učestvovale u Skupštini, i od protekle održane 2015. godine broj se uvećao u jednu, Republika Bjelorusija se pridružila IMO-u 2016. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.