Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.9.2017 9:15
Ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević posjetio mađarski grad Koljnof

Ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević je 16. septembra posjetio mađarsku opštinu Koljnof. Do posjete je došlo povodom obilježavanja dana opštine.

Prilikom posjete ambasador Dragičević imao je susrete sa Franjom Grubićem načelnikom Koljnofa i sa Matojasom Firtlom zastupnikom vladajuće FIDESZ stranke u Parlamentu Mađarske.

Koljnof je grad pobratim sa gradom Kiseljakom, te je ovom prilikom u posjetu došla delegacija Opštine Kiseljak koja je bila predvođena načelnikom Mladenom Mišurićem Ramljakom. U sastavu delegaciji Opštine Kiseljak bio je i dr. Ivo Miro Jović, bivši član Predsjedništva BiH.

Koljnof se nalazi na zapadu Mađarske na granici sa Austrijom i naseljen je gradišćanskim Hrvatima. Kiseljak i Koljnof su već 7 godina gradovi pobratimi. U navedenom periodu gradovi pobratimi već su uspostavili značajnu ekonomsku, kulturnu i obrazovnu suradnju.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Koljnofa načelnik Grubić pozdravio je goste i naveo glavne činjenice u vezi istorije grada, demografskih kretanja kao i  rezultate i planove za budući razvoj  opštine. U pozdravnom govoru posebno  je naglasio izuzetnu suradnju Koljnofa sa Kiseljakom koja je rezultirala pozitivnim rezultatima u obje lokalne sredine.

Član delegacije opštine Kiseljak dr. Ivo Miro Jović  ocijenio je vro značajnom saradnju u oblasti obrazovanja i kulture. Naveo je da se u sklopu ove saradnje svake godine izvrši razmjena oko 50 učenika između dvije opštine, a  razmjenom učenika je omogućeno da Hrvati iz Mađarske uče i usavršavaju hrvatski jezik. Ocijenio je da bi i podrška i uključivanje institucija dvije države doprinijela poboljšanju sveukupnih veza između Mađarske i Hrvatske.

Ambasador Dragičević se zahvalio domaćinima na dobrodošlici i naglasio da Ambasada  BiH u Budimpešti nastoji razviti dobre odnose ne samo sa najvišim organima vlasi Mađarske, nego i sa vlastima na lokalnom nivou. U tom smislu, dodao je da je Ambasada BiH u Budimpešti spremna pružiti pomoći za daljnje unapređenje saradnje između gradova Koljnofa i Kiseljaka.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.