Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
27.6.2017 13:49
Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić predao akreditivna pisma generalnom guverneru Australije Peteru Cosgroveu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić je 27. juna 2017. godine u Canberri predao akreditivna pisama generalnom guverneru Australije Peteru Cosgroveu. Prethodno je ambasador Hajrić izvršio obilazak Počasne garde od preko 100 vojnika pješadije, mornarice i avijacije Australskih oružanih snaga, te vojni orkestar od 70 članova,  koji je intonirao himne.

U razgovoru nakon ceremonije predaje pisama, ambasador Hajrić je prenio generalnom guverneru Australije pozdrave članova Predsjedništva BiH, te izrazio uvjerenje da će veze između dvije zemlje u budućnosti i dalje jačati. Izjavio je da je 50.000 bh. građana koji su odlično integrirani u australsku multietničku i multikulturnu porodicu naroda najbolja potvrda toga uvjerenja. Naglasio je da su vrijedni i patriotski orijentirani građani BiH u ovoj prijateljskoj zemlji u posljednje dvije decenije izgradili i poklonili državi BiH i vjerskim zajednicama imovinu u vrijednosti preko 100 miliona australskih dolara što uključuje i kompleks Ambasade BiH u Canberri.

Aambasador Hajrić i generalni guverner Cosgrove su razmijenili mišljenja o odnosima dviju zemalja. Ambasador Hajrić je informirao generalnog guvernera Cosgrovea o stanju u Bosni i Hercegovini, te izrazio nadu da će se ekonomska saradnja dvije zemlje intenzivirati kroz bolju saradnju australskih investitora sa privrednicima u BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.