Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Arhiva
12.1.2015 3:15
Predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope 2015. godine









PRIORITETI TOKOM PREDSJEDAVANJA BOSNE I HERCEGOVINE
KOMITETOM MINISTARA SAVJETA EVROPE
(MAJ – NOVEMBAR 2015.G.)



Bosna i Hercegovina je počastvovana što će po prvi put od pristupanja Savjetu Evrope 2002. godine preuzeti predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope.  Iskreno smo prihvatili šestomjesečno predsjedavanje koje će početi 19. maja 2015. godine i ovu dužnost ćemo obavljati sa najvećom ozbiljnošću i posvećenošću. Smatramo da je predsjedavanje dobra prilika za dalje jačanje tri podjednako važna stuba Savjeta Evrope – demokratije, ljudskih prava i vladavina prava.  

Bosna i Hercegovina će nastaviti sa radom na zajedničkim prioritetima zacrtanim u saradnji sa Azerbejdžanom i Belgijom, zemljama koje završavaju svoje predsjedavanje. U tom kontekstu, pažnju ćemo usmjeriti ka unapređenju i zaštiti ljudskih prava sa posebnim naglaskom na zaštitu prava ugrožene populacije.

Glavni prioriteti tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine su sledeći:

a. Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija),

b. Politika Savjeta Evrope prema susjednim regionima,

c. Aktivnosti Savjeta Evrope u oblasti kulture sa posebnim naglaskom na Evropsku konvenciju o kulturi i aktivnosti Savjeta Evrope kroz Evropski filmski fond (EURIMAGES),

d. Unapređenje rada Savjeta Evrope u pogledu vjerske dimenzije interkulturalnog dijaloga


a. Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija)

Zaštita i promocija ženskih ljudskih prava s posebnim naglaskom na pitanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici je ključno pitanje kojim se bavi Savjet Evrope. Bosna i Hercegovina je bila jedna od prvih zemalja članica koja je ratifikovala Konvenciju Savjeta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), čime otvoreno pokazuje svoju posvećenost pri davanju priroiteta ovoj temi. Bosna i Hercegovina će 20. oktobra 2015. godine organizovati konferenciju na visokom nivou pod nazivom: „Praćenje implementacije Istanbulske konvencije – zajednička odgovornost vlada i parlamenata“.

b. Politika Savjeta Evrope prema susjednim regionima

Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava politiku Savjeta Evrope prema susjednim regionima još od njenog početka 2011. godine. Tokom protekle četiri godine ova politika se čvrsto razvijala i uspješno sprovodila, uz ostalo i u Sjevernoj Africi.

U februaru  2015. godine Komitet ministara je odobrio dokumente o susjedskom partnerstvu sa Jordanom, Marokom i Tunisom koji obuhvataju i politički dijalog i aktivnosti vezane za saradnju. Ova inicijativa je omogućena zahvaljujući nedavno pokrenutom EU programu  „U pravcu snažnijeg demokratskog upravljanja u južnom Mediteranu“ (South Programme –II) za period 2015-2018.

Osnovne vrijednosti koje podržava naša Organizacija nalaze se pred izazovima kao što su gnusni teroristički napadi koji su se u skorije vrijeme desili u Evropi i njenom okruženju,  civilni ratovi i revolucije nakon arapskog proljeća te tragične nesreće u Sredozemnom moru kojima svjedočimo skoro svake sedmice. Jačanje saradnje između Savjeta Evrope i južnog Mediterana bi svakako, između ostalog, pomoglo i rješavanju ovih važnih pitanja.

Bosna i Hercegovina smatra da je politika ka susjednim regionima postala potreba za bezbjednost, prosperitet i mir i u Evropi i njenom okruženju. Stoga je nakon obavljenih konsultacija sa Kraljevinom Maroko, Bosna i Hercegovina kao predsjedavajuća zemlja odlučila da, u duhu partnerstva, organizuje „Konferenciju na visokom nivou o politici Savjeta Evrope prema susjednim regionima“ u Maroku u drugoj polovini oktobra 2015. godine. Imajući u vidu značaj ove teme, predlažemo da ovaj događaj bude organizovan na ministarskom nivou.

c. Evropska konvencija o kulturi i aktivnosti Savjeta Evrope kroz Evropski filmski fond (Eurimages)

Evropska konvencija o kulturi je jedna od prvih i najuspješnijih konvencija Savjeta Evrope. U 2015. godini tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine, Savjet Evrope će proslaviti 60-tu godišnjicu njenog stupanja na snagu. Tokom svih ovih godina, Evropska konvencija o kulturi je postala politička osnova za bogatu panoramu konvencija i instrumenata, saradnje i aktivnosti na terenu, u oblastima kulture, nasljeđa, obrazovanja i omladine, uključujući i oblast kinematografije i audio-vizuelnih radova.

Bosna i Hercegovina koja ulaže značajne napore u razvoj audio-vizuelne industrije posvećuje posebnu pažnju i interes kulturi filma.  S obzirom na značaj Eurimages-a i Savjeta Evrope u promovisanju evropske filmske industrije,  Bosna i Hercegovina je odlučila posvetiti posebnu pažnju ovoj temi koja predstavlja istaknuti dio naše zajedničke kulture. U tom kontekstu, Bosna i Hercegovina će organizovati konferenciju na visokom nivou pod nazivom „Uloga žena u evropskoj filmskoj industriji“ koja će se održati u isto vrijeme  kad i poznati Sarajevo film festival u avgustu 2015. godine.

d. Interkulturalni dijalog

Drugi značajan element prioriteta tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine biće promocija interkulturalnog dijaloga. Ovo pitanje se takođe nalazilo među zajedničkim prioritetima tokom predsjedavanja Trojke (Azerbejdžan, Belgija i Bosna i Hercegovina). U tom pogledu, tokom našeg predsjedavanja bićemo domaćin događaja „Savjet Evrope 2015 - vjerska dimenzija interkulturalnog dijaloga“ koji će se održati 8. i 9. septembra 2015. godine.

Ovaj događaj će biti prilika da se krene sa realizacijom brojnih prijedloga koji su iznijeti na završnoj sjednici 2014 Exchange u Bakuu s osvrtom na, između ostalog, unpaređenje profila Exchange-a uključujući nivo i predstavljanje učesnika iz država članica  i podizanje vidljivosti interkulturalnog dijaloga.

Glavna tema Exchange-a će biti „zajednička izgradnja inkluzivnog društva“. Pod ovim naslovom Exchange će razmatrati pitanje potrebe za  zajedničkim radom na sprečavanju radikalizma i ekstremizma i tražiće da se odrede inovativni i uspješni načini za te aktivnosti.

Ostali prioriteti

Ostali prioriteti tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine koji su prikazani u kalendaru dešavanja odnose se na društvenu inkluziju mladih, obraćajući posebnu pažnju na najugroženije grupe, zatim efikasnost sudstva, prava i pristup obrazovanju, sajber kriminal, strateški razvoj visokog obrazovanja i kvalifikacija standarda, kao i promocija kampanje Savjeta Evrope „Protiv govora mržnje“ .

S obzirom da se predsjedavanje Bosne i Hercegovine Komitetom ministara podudara sa predsjedavanjem Srbije OSCE-om u 2015., u toku su intenzivni razgovori kako bi se iskoristila ova prilika i podigao nivo saradnje između dvije organizacije u smislu regionalne saradnje i dobro susjedskih odnosa između ove dvije zemlje. Zajedničke inicijative će biti određene u narednom periodu.

Tokom svog predsjedavanja Bosna i Hercegovina će u bliskoj saradnji sa Generalnim sekretarom Savjeta Evrope tražiti najbolje moguće načine za sprovođenje Akcionog plana o borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma koji vodi ka terorizmu (2015-2017) koji bi trebalo da bude usvojen na 125. ministarskoj sjednici.

Bosna i Hercegovina će nastaviti pružati podršku reformi Organizacije koju je inicirao Generalni sekretar s ciljem da postane efikasnija.

Na kraju, tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine posebno će se ocjenjivati rad Komisije za ljudska prava čiji prijedlozi i savjeti će i dalje dobijati našu punu pažnju.



PODIZANJU BIH ZASTAVE U STRAZBURU, POVODOM PREUZIMANJA PREDSJEDANJEM KOMITETOM MINISTARA VIJECA EUROPE
 

Povodom otpocinjanja predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijecem Evrope, u Strazburu je u cetvrtak 21.05.2015. godine na glavnom trgu ispred gradske vijecnice odrzana svecana ceremonija podizanja zastave Bosne i Hercegovine.

Svecanoj ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvanicnika politickog, privrednog kulturnog i vojnog zivota Strazbura i Alzasa, predstavnika diplomatskog kora, Sekretarijata Vijeca Evrope, kao i brojnih bh gradjana i prijatelja BiH u Alzasu i Francuskoj.

Na ceremoniji su se prisutim obratili zamjenica gradonacelnika Strazbura, zaduzena za medjunarodnu saradnju, ambasador Belgije pri VE (u ime odlazeceg belgijskog predsjedavanja) i ambasador BiH pri Vijecu Evrope.




U svom obracanju, ambasador Sahovic naglasio veliki znacaj koji nasa zemlja pridaje prvom istorijskom predsjedavanju Vijecem Evrope, predstavio program naseg predsjedavanja, te se zahvalio gradu Strazburu na pomoci u organizovanju promotivnih aktivnosti nase zemlje tokom narednih sest mjeseci.

Ceremoniju podizanja zastave BiH pratio veliki broj medija.

Zastava BiH ce ostati vijoriti na trgu ispred gradske vjecnice u Strazburu u narednih sest mjeseci.

 




PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE, MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE IGOR CRNADAK ODRŽAO KONFERENCIJU ZA MEDIJE POVODOM OKONČANJA PRVE POLOVINE ŠESTOMJESEČNOG PREDSJEDAVANJA BIH KOMITETOM MINISTARA VE




Predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je 24. avgusta 2015. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine konferenciju za medije povodom okončanja prve polovine šestomjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ministar Crnadak je na početku obraćanja podsjetio da je BiH predsjedavanje KM VE preuzela 19. maja ove godine, te istaknuo da je prva polovina šestomjesečnog mandata naše zemlje od strane zemalja članica Vijeća Evrope i generalno na međunarodnoj sceni ocijenjena kao izuzetno dobra.  Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim u protekla tri mjeseca i naglasio da je postignut cilj da BiH na međunarodnom planu pokaže da je opredijeljena i spremna da doprinese širenju vrijednosti Vijeća Evrope i da se BiH generalno pokaže kao kredibilan partner na međunarodnoj sceni.

Ministar Crnadak je podsjetio na neke od najznačajnijih događaja iz dosadašnjeg dijela predsjedavanja i najavio najvažnije događaje koji će se desiti u iduća tri mjeseca. Podsjetio je na značajne i veoma dobro ocijenjene nastupe u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, gdje je uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića predstavio situaciju u BiH, govorio o brojnim važnim pitanjima i odgovarao na pitanja parlamentaraca Vijeća Evrope. Od događaja je posebno izdvojio i konferenciju o filmu koja je nedavno održana u Sarajevu i koja je predstavljala lijepu priliku da se prioriteti bh. predsjedavanja Vijećem Evrope spoje sa događajima koji imaju veliki značaj, poput Sarajevo Film Festivala (SFF).

Ministar Crnadak je najavio da će polovinom septembra u Sarajevu biti domaćin ambasadorima zemalja članica Vijeća Evrope te da će u novembru mjesecu u Maroku biti održana ministarska konferencija na temu saradnje Vijeća Evrope sa susjednim regionima, što je također jedan od prioriteta bh. predsjedavanja. Također, najavio je konferenciju o pravosuđu u BiH koja će u oktobru biti održana u Banja Luci kao i događaj koji će za temu imati politiku prema mladima u jugoistočnoj Evropi koja će istog mjeseca biti održana u Mostaru. Najavio i održavanje konferencije na izuzetno visokom nivou o interkulturalnoj saradnji i dijalogu koja će biti održana u Sarajevu.

Ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će svi nivoi vlasti u BiH koji učestvuju u realizaciji predstojećih događaja biti i dalje na visini zadatka i da će BiH predsjedavanje uspješno  privesti kraju i dobiti visoke ocjene.

Na konferenciji za medije ministar Crnadak je posebno skrenuo pažnju na reakciju Komiteta ministara Vijeća Evrope, kojim predsjedava, koje je kritikovalo onemogućavanje upotrebe dvojezičnih tabli na javnim ustonovama, trgovima i drugim mjestima u Vukovaru jer je korištenje manjinskih jezika u službenim natpisima od velike važnosti za ugled i jačanje javne svijesti o manjinskim jezicima. Ocijenio je da je Vijeće Evrope reagirajući na ovaj slučaj potvrdilo da je organizacija koja nije izgubila na kredibilitetu i koja zaista u prvi plan stavlja poštovanje ljudskih prava.

U vezi sa istim pitanjem ministar Crnadak je podsjetio da je Komitet ministara VE ranije uputio nekoliko preporuka hrvatskim vlastima koje su odlukom Grada Vukovara praktično odbačene, te u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope osudio odluku Grada Vukovara i još jednom pozvao na provođenje Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.





MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGOR CRNADAK ODRŽAO BRIEFING ZA ČLANOVE DIPLOMATSKOG KORA U BIH IZ DRŽAVA ČLANICA VIJEĆA EVROPE


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak održao je 17. septembra 2015. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BiH briefing za članove diplomatskog kora u BiH iz država članica Vijeća Evrope na temu šestomjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara VE, koje je naša zemlje preuzela 19. maja 2015. godine.

Ministar Crnadak je tom prilikom prva četiri mjeseca bh. predsjedavanja ocijenio uspješnim, te istaknuo da je to i opća ocjena na međunarodnoj sceni. Naglasio je da predsjedavanje predstavlja jedan od najznačajnijih događa za BiH na međunarodnom planu, te da je naša zemlja predsjedavanjem pokazala želju i opredijeljenost da u okviru svojih mogućnosti doprinosi aktivnostima Vijeća Evrope i širenju vrijednosti organizacije.

Ministar Crnadak je također naglasio da predsjedavanje obuhvata cijeli niz događaja političkog, diplomatskog i kulturnog karaktera, koji odražavaju usvojene prioritete bh. predsjedavanja, te prisutne članove diplomatskog kora upoznao sa do sada realiziranim aktivnostima kao i aktivnostima koje će biti realizirane do kraja predsjedavanja, koje će biti okončano u novembru.

Između ostalog, potcrtao je da je 19. maja 2015. u Briselu, nakon preuzimanja predsjedavanja usvojen Dodatni protokol na Konvenciju VE o sprečavanju terorizma (CETS 196) i potpisana Zajednička izjavu o borbi protiv terorizma, u Sarajevu održan sastanak Biroa i Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine VE i istovremeno u MVP BiH održana prezentacija i svečano pokretanje Akcionog plana VE za BiH za period 2015-17. godina, te u Strazburu održana Konferencija o zaštiti i pristupu podacima u sistemu krivičnog pravosuđa (Cyber criminal - OCTOPUS). Također, u okviru bh. predsjedavanja su u Sarajevu održane: Konferencija o strateškom razvoju visokog obrazovanja i standardima kvalifikacija i Konferencija o parcijalnom sporazumu o evropskom fondu za podršku koprodukcije i distribucije kreativnih filmskih i audio-vizuelnih radova, te Konferencija o zapošljavanju mladih i žena u zemljama Zapadnog Balkana.

Od tekućih i predstojećih aktivnosti do kraja bh. predsjedavanja istaknute su konferencije na visokom nivou: Konferencija o implementaciji Istanbulske konvencije VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja; Konferencija o vjerskoj dimenziji interkulturalnog dijaloga - zajednička izgradnja inkluzivnog društva; Konferencija na visokom nivou o politici VE prema susjednim regionima koja će biti održana u Kraljevini Maroko, te ministarska regionalna konferencija o inkluzivnom obrazovanju i konferencija o pravosuđu u BiH.

Ministar Crnadak je ovom prilikom članove diplomatskog kora upoznao da je od preuzimanja predsjedavanja realiziran i cijeli niz promotivno-kulturnih aktivnosti BiH: ceremonija podizanja zastave BiH na Trgu ispred Gradske vijećnice u Strazburu, gala koncert bh. hora i prijem u sjedištu VE, promocija bh. gastronomije pod nazivom Dani BiH, te izložba fotografija bh. fotografa, izložba na temu inkluzije putem umjetnosti osoba sa mentalnim hendikepom, izložba upriličena tokom plenarnog zasjedanja PSVE pod naslovom: Biseri bh. kulturne baštine na listi svjetskog kulturnog nasljeđa. Također, upriličena je i svečana inauguracija tramvaja obojenog u boje bh. predsjedavanja koji će voziti Strazburom do kraja predsjedavanja i svečano postavljena turistička vitrina i najveća đezva na centralnom strazburškom trgu.

Ministar Crnadak je tokom briefinga posebno ukazao na značaj predsjedavanja Komitetom ministara za proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i daljnje jačanje evropske ideje u našoj zemlji.

Nakon izlaganja ministra Crnatka uslijedili su komentari predstavnika diplomatskog kora i diskusija kojom prilikom su iznesene pozitivne ocjene o predsjedavanju BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.




POD POKROVITELJSTVOM PREDSJEDAVANJA BOSNE I HERCEGOVINE VIJEĆEM EVROPE ODRŽAN TRADICIONALNI JESENJI BAL ZAPOSLENIKA VIJEĆA EVROPE I DIPLOMATSKOG KORA U STRAZBURU

Pod pokroviteljstvom predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope 18. septembra 2015. godine u Strazburu je održan tradicionalni Jesenji bal zaposlenika Vijeća Evrope i diplomatskog kora.

Na početku bala prisutnima se prigodnim govorom obratio stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope ambasador Almir Šahović.

Jesenji bal, kojem je prisustvovalo 700 zvanica, bio je još jedna prilika za promociju Bosne i Hercegovine, njene kulture, gastronomije i turizma.













IZJAVA MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆEG KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGORA CRNATKA I MINISTRICE ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BIH SEMIHE BOROVAC POVODOM ODRŽAVANJA PRVOG SASTANKA GRUPE EKSPERATA ZA BORBU PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I NASILJA U PORODICI  (GREVIO)



Povodom održavanja prvog sastanka Grupe eksperata za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO), koji će biti održan od 21. do 23. septembra 2015. godine u Strazburu, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac dali su izjavu koju prenosimo u cijelosti:

„U ime bosanskoherecegovačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, želimo da pozdravimo održavanje prvog sastanka Grupe eksperata za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koji počinje danas, u ponedjeljak 21. septembra u Strazburu.

Smatramo da je početak efikasnog praćenja implementacije Istanbulske konvencije, jednog od prioriteta bosanskohercegovačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, važan i konkretan korak u prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u porodici, što je nažalost i dalje problem s kojim se suočavaju zemlje širom svijeta. Nadamo se da će uskoro svih 47 zemalja članica Vijeća Evrope pristupiti ovoj značajnoj konvenciji“.


MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE IGOR CRNADAK, U SVOJSTVU PREDSJEDAVAJUĆEG KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE, SASTAO SE SA PREDSJEDNIKOM REPUBLIKE TUNIS BEJI CAID ESSEBSIJEM


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope, sastao se 22. septembra 2015. godine sa predsjednikom Republike Tunis Beji Caid Essebsijem.

Susret je upriličen u okviru radne posjete predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope Republici Tunis.

U toku razgovora upriličenog u predsjedničkoj palati u Tunisu sagovornici su, između ostalog, razmijenili mišljenja o aktuelnim izazovima globalne borbe protiv rastućeg terorizma u svijetu. Ministar Crnadak je predsjednika Republike Tunis upoznao sa aktivnostima Vijeća Evrope na temu borbe protiv svih oblika terorizma, kao i prioritetima bosanskohercegovačkog predsjedavanja  Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Jedna od tema sastanka bili su i bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Tunis, koji su ocijenjeni kao veoma dobri, uz obostrana obećanja sagovornika da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi isti odnosi bili još bolji i sadržajniji.

U okviru radne posjete Republici Tunis, ministar Crnadak je posjetio i nacionalni Muzej "Bardo", jednu od najvećih turističkih atrakcija u Tunisu, poznatu po neprocijenjivoj kolekciji antikviteta, najvećoj kolekciji rimskih mozaika u svijetu, kao i velikom broju artefakata iz doba Kartagine. Isti muzej je početkom godine bio poprište surovog terorističkog napada u kojem je živote izgubila 21 osoba, tako da je posjeta imala simboličan značaj, kako u kontekstu zajedničke osude akata terorizma, tako i u vidu podrške institucijama Tunisa u prevazilaženju posljedica surovih terorističkih napada.







MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGOR CRNADAK PODNIO IZVJEŠTAJ PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI VIJEĆA EVROPE"

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Komiteta ministara Vijeća Europe Igor Crnadak sudjelovao je 28. rujna 2015. godine u Strazburu u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Ministar Crnadak je u svojstvu predsjedatelja Komiteta ministara Vijeća Europe podnio izvještaj Parlamentarnoj skupštini VE o aktivnostima Komiteta ministara VE pod predsjedanjem BiH.

Ministar Crnadak je parlamentarce Vijeća Europe informirao da je Komitet ministara pod predsjedanjem naše zemlje brzo reagirao na aktualnu izbjegličku krizu, te na osnovu stavova predstavnika zemalja članica VE, UNHCR-a i Razvojne banke VE, iznesenih na tematskoj debati koja je održana 15. rujna, usvojio odluku u kojoj se, između ostalog, naglašava potreba suočavanja sa korijenima izbjegličke krize, te pozivaju sve zemlje članice da izbjeglice tretiraju u skladu sa međunarodnim pravom, posebice Europskom konvencijom o ljudskim pravima.



Ministar Crnadak je iskazao nezadovoljstvo i zabrinutost načinom na koji je izbjeglička kriza uticala na odnose nekih od zemalja članica VE u regiji jugoistočne Europe, te sa govornice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe uputio apel vladama svih zemalja u regiji da rade na spuštanju tenzija i pronalaženju rješenja koja će biti od najboljeg interesa i za region i za izbjeglice.

Ministar Crnadak je delegate PSVE također informirao da je o izbjegličkoj krizi razgovarao i sa makedonskim državnim vrhom tijekom nedavnog posjeta Republici Makedoniji, te o detaljima posjeta Republici Tunis, tijekom kojeg je u fokusu bila politika VE prema susjednim regijama, koja je i jedan od prioriteta bh. predsjedanja.

Govoreći o aktivnostima Komiteta ministara u oblasti vladavine prava ministar Crnadak je iskazao posebno zadovoljstvo jer je BH predsjedništvo KM VE uspješno okončalo konsultacije sa zemljama članicama o datumu početka potpisivanja Dodatnog protokola na Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji terorizma, te da će događaj na visokoj razini tom prigodom biti održan u Rigi 22. listopada ove godine. Ministar Crnadak je pozvao sve zemlje članice Vijeća Europe da potpišu ovaj važan dokument koji se bavi pitanjem tzv. „stranih boraca“.







Ministar Crnadak je govorio i o događajima na visokoj razini koji će biti upriličeni u predstojećem periodu, do kraja predsjedanja BiH Komitetom ministara VE u skladu sa poznatim prioritetima, kao i o aktivnostima zamjenika predsjedatelja KM VE u različitim oblastima, aktivnostima na usvajanju budžeta VE, kao i o aktivnostima na planu suradnje VE sa EU i OESS-om.

S obzirom na činjenicu da posljednji put podnosi izvještaj PSVE u svojstvu predsjedatelja KM VE, ministar Crnadak je iskazao zahvalnost Parlamentarnoj skupštini, Tajništvu i glavnom tajniku VE na pruženoj potpori i uspješnoj suradnji sa BH predsjedanjem i Komitetom ministara VE, nakon čega je odgovarao na pitanja članova Parlamentarne skupštine VE.



Ministar Crnadak se na marginama zasjedanja PSVE sastao sa glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom i predsjednicom PSVE Anne Brasseur. Razgovarano je o aktualnoj izbjegličkoj krizi, suradnji zemalja regije sa akcentom na aktualne odnose Republike Srbije i Republike Hrvatske, kao i aktivnostima Komiteta ministara VE do kraja bh. predsjedanja. Glavni tajnik Jagland i predsjednica PSVE Brasseur su tom prigodom iskazali afirmativnu potporu bh. predsjedanju Komitetom ministara VE.



 







AMBASADOR BOSNE I HERCEGOVINE PRI VIJEĆU EVROPE ALMIR ŠAHOVIĆ OTVORIO IZLOŽBU POD NAZIVOM „DIJALOG BIH I EVROPE NA TEMU BOGATSTVA RAZLIČITOSTI“



Ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope Almir Šahović otvorio je 7. oktobra 2015. godine u sjedištu Vijeća Evrope u Strazburu, izložbu pod nazivom „Dijalog BiH i Evrope na temu bogatstva različitosti“, koja je organizirana u okviru promotivnih aktivnosti tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope. Izložbu su zajedno sa ambasadorom otvorili zamjenica generalnog sekretara Vijeća Evrope Gabriela Bataini-Dragoni, i direktor Festivala „Sarajevska zima“ Ibrahim Spahić.
 
Izložba se sastoji od retrospektive kulturne saradnje Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine, sa posebnim akcentom na Festival „Sarajevska zima“, i umjetničkog prikaza putem fotografija razmišljanja građana BiH na temu Evrope i evropskih integracija.


Otvaranje izložbe uveličao je i francuski kompozitor i pijanista Eric Breton, koji je tom prilikom interpretirao nekoliko svojih kompozicija za piano posvećenih BiH.

Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici Sekretarijata VE, ambasadori zemalja članica kao i predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore.




MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE IGOR CRNADAK U SVOJSTVU PREDSJEDAVAJUĆEG KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE UPUTIO ČESTITKU DOBITNICIMA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR - KVARTETU NACIONALNOG DIJALOGA TUNISA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope uputio je 12. oktobra 2015. godine čestitku dobitnicima Nobelove nagrade za mir - Kvartetu nacionalnog dijaloga Tunisa.

U tekstu čestitke, koja je objavljena i na web stranici Vijeća Evrope, ministar Crnadak naglašava da je odluka o dodjeli Nobelove nagrade izuzetno značajna za ulogu koju je civilno društvo odigralo u jednoj od najdelikatnijih faza demokratske tranzicije u Tunisu i čiji je rezultat bio uspostava širokog dijaloga i usvajanje novog tuniskog ustava u januaru 2014. godine i demokratski izbori koji su održani krajem 2014. godine.

„U momentu kada se Tunis i dalje suočava, pored drugih, sa izazovima terorizma, Nobelov komitet je kroz dodjelu ove nagrade želio i da pošalje signal ohrabrenja tuniskom narodu koji je uprkos svim problemima uspio da uspostavi nacionalno jedinstvo što, kako se Nobelov komitet nada, može služiti kao primjer i drugim zemljama.

Vijeće Evrope se u potpunosti pridružuje ovoj poruci ohrabrenja i nastaviće sa podrškom Tunisu kako to već čini od 2012. godine u cilju konsolidacije ljudskih prava, demokratije i pravne države“, naglasio je ministar Crnadak.




AMBASADOR BOSNE I HERCEGOVINE PRI VIJEĆU EVROPE ALMIR ŠAHOVIĆ GOVORIO NA OTVARANJU KONFERENCIJE VIJEĆA EVROPE NA TEMU SLOBODE IZRAŽAVANJA


Ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope Almir Šahović, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope na nivou stalnih predstavnika, obratio se na otvaranju Konferencije Vijeća Evrope na temu slobode izražavanja, koja se održava 13. i 14. oktobra 2015. godine u Strazburu.

Ambasador Šahović je u svom izlaganju posebno podvukao značaj koji bosanskohercegovačko predsjedavanje Vijećem Evrope pridaje slobodi izražavanja kao bazi svakog demokratskog društva.

Konferencija je okupila oko 400 učesnika iz 50 zemalja, među kojima su predstavnici visokih sudskih instanci, regulatornih agencija, udruženja novinara i civilnog društva.

Delegaciju BiH na Konferenciji predvodi zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović.


MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGOR CRNADAK PRIMIO DELEGACIJU SAVJETODAVNOG KOMITETA OKVIRNE KONVENCIJE VIJEĆA EVROPE ZA ZAŠTITU NACIONALNIH MANJINA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak primio je delegaciju Savjetodavnog komiteta Okvirne konvencije Vijeća Evrope za zaštitu nacionalnih manjina (Advisory Committee of the Framework Convention for the Protection of National Minorities of the Council of Europe - ACFC), koju je predvodio predsjednik Komiteta Francesco Palermo.

Ministar Crnadak je sa delegacijom ACFC-a razgovarao o aktivnostima Savjetodavnog komiteta usmjerenim na primjenu Okvirne konvencije u svim zemljama članicama iste, te o mogućnostima poboljšanja statusa nacionalnih manjina u svijetu.

Na sastanku su rezimirani i rezultati bosanskohercegovačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, koje je od strane prisutne delegacije ocijenjeno kao veoma uspješno.




STALNI PREDSTAVNIK BOSNE I HERCEGOVINE PRI VIJEĆU EVROPE AMBASADOR ALMIR ŠAHOVIĆ OBRAĆANJEM STUDENTIMA PRAVA NA TEMU PREDSJEDAVANJA BIH VIJEĆEM EVROPE INAUGURIRAO NOVU ŠKOLSKU GODINU NA UNIVERZITETU U ANGERSU


Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope ambasador Almir Šahović inaugurirao je 16. oktobra 2015. godine novu školsku godinu na Univerzitetu u Angersu obraćanjem studentima prava na temu predsjedavanja BiH Vijećem Evrope.

Ambasador Šahović je predavanje studentima održao na poziv organizacije Evropska kuća, francuskog grada Angers i Univerziteta u Angersu.

Tokom izlaganja pred više od 150 studenata ambasador Šahović se posebno osvrnuo na prioritete i postignuća bosanskohercegovačkog predsjedavanja, te odgovarao na brojna pitanja studenata.

Ambasador Šahović je o bh. predsjedavanju Vijećem Evrope govorio i na konferenciji koja je na istu temu održana u sjedištu Skupštine Departmana Maine et Loire u organizaciji Evropske kuće iz Angersa.






MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGOR CRNADAK U IME BIH POTPISAO DODATNI PROTOKOL NA KONVENCIJU VIJEĆA EVROPE O SPREČAVANJU TERORIZMA



Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak potpisao je 22. oktobra 2015. godine u Rigi u ime BiH Dodatni protokol na Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju terorizma. Svečana ceremonija otvaranja za potpisivanje Dodatnog protokola održana je u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Latvije.






Protokol je otvoren za potpisivanje obraćanjima ministra Crnatka, u svojstvu predsjedavajućeg Komitetom ministara VE, generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda i ministra vanjskih poslova Republike Latvije Edgarsa Rinkevičsa, uz prisustvo ministara vanjskih poslova i drugih predstavnika zemalja članica Vijeća Evrope, predstavnika Evropske unije, Ujedinjenih naroda, OSCE-a i drugih organizacija.







Ministar Crnadak je tokom obraćanja, između ostalog, izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja Protokola za potpisivanje i prilike da u ime Bosne i Hercegovine potpiše isti. Podsjetio je da je borba protiv terorizma jedan od prioriteta Vijeća Evrope ali i predsjedavanja BiH Komitetom ministara VE, te ocijenio da je arsenal pravnih sredstava Vijeća Evrope za borbu protiv terorizma usvajanjem Protokola i njegovim današnjim otvaranjem za potpisivanje dodatno osnažen. Također, ocijenio je da borba protiv terorizma ne zahtjeva samo provođenje pravnih mjera već i suočavanje sa korijenima terorizma, naročito putem obrazovanja, suprotstavljanja društvenoj isključivosti i pružanja bolje perspektive mladima.




Ministar Crnadak je posebno istaknuo značaj potpisivanja Dodatnog protokola od strane što većeg broja država članica Vijeća Evrope, kojem mogu pristupiti i zemlje koje nisu članice Vijeća Evrope, te njegove brze ratifikacije i što škorijeg stupanja na snagu.

Nakon ceremonije otvaranja za potpisivanje Dodatnog protokola u Rigi je u organizaciji Vijeća Evrope, a u saradnji sa BH predsjedavanjem Komitetom ministara VE i Ministarstvom vanjskih poslova Republike Latvije održana „Međunarodna konferencija o stranim terorističkim borcima“, na kojoj je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara VE predsjedavao prvom sesijom.




Dodatni protokol na Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju terorizma usvojen je 19. maja ove godine na 125. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Evrope, na kojem je Bosna i Hercegovina zvanično preuzela šestomjesečno predsjedavanje Komitetom ministara. Dodatni protokol je usvojen sa ciljem dopune Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju terorizma (otvorena za potpisivanje 16. maja 2005. godine u Varšavi) sa odredbama kojima se kao krivično djelo definira niz djela usko povezanih sa fenomenom "stranih terorističkih boraca". Protokol uspostavlja panevropski pravno obvezujući okvir za provođenje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2178 od 24. septembra 2014. godine usmjerenu na sprečavanje aktivnosti "stranih terorističkih boraca", uključujući uspostavljanje mehanizma razmjene informacija o "stranim terorističkim borcima" na 24/7 osnovi. Protokol uspostavlja pravne standarde za kriminalizaciju na međunarodnom nivou za učestvovanje u udruživanju ili grupama u svrhu terorizma, primanje obuke za terorizam, putovanja u druge zemlje u svrhu terorizma i finansiranja organiziranja putovanja sa istim ciljem, što do sada nije bilo definirano kao zločin u međunarodnom pravu.

Video materijal je dostupan putem linkova:

1st PART

http://cdn.tiesraides.lv/tiesraides.lv/20151022105202_tiesraides.lv.stereo.29_1

 

2nd PART LV

http://cdn.tiesraides.lv/tiesraides.lv/20151022105802_tiesraides.lv.stereo.29_1

 

2nd PART EN

http://cdn.tiesraides.lv/tiesraides.lv/20151022105837_tiesraides.lv.stereo.29_1




MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGOR CRNADAK UČESTVOVAO NA 29. PLENARNOM ZASJEDANJU KONGRESA LOKALNIH I REGIONALNIH VLASTI VIJEĆA EVROPE U STRAZBURU


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak učestvovao je 20. oktobra 2015. godine na 29. plenarnom zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope koje se od 20. do 22. oktobra 2015. godine održava u Strazburu.

Ministar Crnadak se u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope obratio Kongresu, nakon čega je odgovarao na pitanja članova Kongresa prethodno dostavljena u pisanoj formi.

Na početku obraćanja ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se Kongresu obrati u ime bh. predsjedavanja Komitetom ministara VE i posebno rezultatima dosadašnjeg, petomjesečnog predsjedavanja naše zemlje, te iskoristio priliku da članove Kongresa upozna sa događajima kojima će bh. predsjedavanje biti uspješno privedeno kraju.




Ministar Crnadak je Kongres informirao o aktivnostima Komiteta ministara Vijeća Evrope u proteklom periodu, sa fokusom na aktivnosti po pitanjima migracija, diskriminacije i socijalne inkluzije, što su i teme plenarnog zasjedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, kao i o aktivnostima KM VE kada je u pitanju borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Ministar Crnadak je između ostalog istaknuo da je veoma zadovoljan jer je proces uspostave međunarodnog pravnog osnova za rješavanje pitanja stranih terorističkih boraca u potpunosti realiziran u proteklih šest mjeseci, te istaknuo ulogu Kongresa, te regionalnih i lokalnih vlasti u uspješnom rješavanju svih navedenih pitanja i izazova.



Ministar Crnadak je u sjedištvu Vijeća Evrope (Palais de l'Europe) otvorio izložbu „Ukusi i svjetla Hercegovine" koja je upriličena u okviru promotivnih aktivnosti bh. predsjedavanja Komitetom ministara VE.






Ministar Crnadak se u sjedištu Vijeća Evrope u Strazburu susreo sa generalnim sekretarom VE Thorbjornom Jaglandom, kojom prilikom su upriličeni i prijemi kod generalnog sekretara za oba dijela delegacije BiH u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti VE iz Federacije BiH i Republike Srpske.






MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGOR CRNADAK U BANJOJ LUCI GOVORIO NA OTVARANJU OKRUGLOG STOLA O PRAVOSUĐU I URUČIO NAGRADU "KRISTALNA VAGA PRAVDE" KOMISIJE ZA EFIKASNOST PRAVOSUĐA VIJEĆA EVROPE


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak govorio je na otvaranju okruglog stola na temu "Kako poboljšati funkcioniranje sudova i postići efikasnije pravosuđe?" koja je danas, 23. oktobra 2015. godine održana u Banjoj Luci u okviru predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope i obilježavanja Evropskog dana pravde.

Ministar Crnadak je tokom obraćanja između ostalog istaknuo da je uspješno i efikasno pravosuđe, kojem se može vjerovati, neophodno za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, te ukazao na neophodnost provođenja reformi u našoj zemlji. Također, kazao je da su glavni izazovi sa kojima se bh. pravosuđe suočava procesuiranje ratnih zločina i borba protiv kriminala i korupcije.

Ministar Crnadak je nakon održavanja panel sesija o upotrebi novih tehnologija u sudnicama, kao i dobrim evropskim praksama za unapređenje pravosuđa na posebnoj ceremoniji uručio priznanje "Kristalna vaga pravde" Komisije za efikasnost pravosuđa Vijeća Evrope (CEPEJ) Škotskom pravosudnom institutu za inovativnu praksu u oblasti pravosuđa.






Posebne pohvale za nominovanje projekata i uvođenje inovacija u pravosuđe dodijeljene su projektu Sudske administracije Letonije vezan za tehničke mjere u bilježenju sudskih saslušanja, projekat Holandskog odbora za pravnu pomoć u oblasti online mirnog rješavanja sudskih sporova i projekat Visokog sudskog savjeta Srbije vezano za smjernice modela suda za osnovne i više sudove.






MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGOR CRNADAK U BANJOJ LUCI OTVORIO DVODNEVNU KONFERENCIJU „ULOGA MLADIH U IZGRADNJI EVROPSKE BUDUĆNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE I REGIONA“


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak otvorio je danas, 24. oktobra 2015. godine u Banjoj Luci dvodnevnu konferenciju „Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona“, koja se održava u okviru predsjedavanja BiH Komitetom minitara Vijeća Evrope.

Na otvaranju konferencije, koju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, osim ministra Crnatka govorili su i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennesey i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.



Ministar Crnadak je tokom obraćanja u danas ispunjenoj svečanoj sali Narodne skupštine Republike Srpske izrazio zadovoljstvo zbog održavanja konferencije u Banjoj Luci u finišu šestomjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara VE. Pozvao je mlade da uz predstavnike vlasti sa nivoa BiH, Republike Srpske i Federacije BiH uzmu aktivno učešće u radu konferencije, te svima zaželio uspjeh.


Govoreći o predsjedavanju BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope ministar Crnadak je istaknuo da tok predsjedavanja do sada djeluje veoma dobro, te da je naša zemlja kroz predsjedavanje dokazala da i mala zemlja kao što je naša može biti uspješna na čelu Vijeća Evrope.




Ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo jer je bh. predsjedavanje i pored tema koje su se dešavanjima u Evropi i šire nametnule, poput pitanja terorizma i izbjeglica, uspjelo da zadrži fokus na pitanju mladih, te ocijenio da je velika odgovornost na funkcionerima u BiH na svim nivoima da razumiju potrebe mladih.





 
Prvog dana konferencije će u svečanoj sali Narodnoj Skupštini Republike Srpske biti održane dvije panel diskusije: "Budući lideri" i „Perspektiva mladih - Evropa u budućnosti ili budućnost u Evropi”. Panelisti će biti predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa nivoa Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, međunarodnih organizacija u BiH, nevladinog sektora i neizostavno predstavnici mladih.





Drugog dana konferencije će u hotelu Bosna u Banjoj Luci biti održana panel diskusija na temu: „Region u Evropi“ na kojoj će učestvovati ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući KM  VE Igor Crnadak; potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH i bivši predsjedavajući VM BiH Martin Raguž, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, te predstavnik mladih.

Konferencija će biti zatvorena usvajanjem zaključaka i obraćanjima šefa Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u Strazburu ambasadora Almira Šahovića i šefice Ureda VE u BiH Mary Ann Hennessy.


MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGOR CRNADAK UČESTVOVAO U PANEL DISKUSIJI „REGION U EVROPI“ ODRŽANOJ U BANJOJ LUCI U OKVIRU KONFERENCIJE „ULOGA MLADIH U IZGRADNJI EVROPSKE BUDUĆNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE I REGIONA“



Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak učestvovao je danas, 25. oktobra 2015. godine u Banjoj Luci u panel diskusiji na temu „Region u Evropi“, održanoj u okviru dvodnevne konferencije „Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona“. Panel diskusija je upriličena drugog dana konferencije koju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u okviru šestmjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.




 

Osim ministra Crnatka panelisti su bili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Martin Raguž, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo, te Toni Vukadin kao predstavnik mladih. Moderatorica panela je bila politička analitičarka Ivana Marić.

Ministar Crnadak je tokom izlaganja ocijenio da mladi treba da se generalno više angažiraju u društvu i da svojim aktivnostima više utiču na pozitivne društvene proimjene. Navodeći primjer istraživanje prema kojem 90 posto učenika i studenata završnih godina želi da se nakon završetka školovanja zaposli u javnom sektoru, telekom kompanijama ili elektroprivredi, ocijenio je da mladi treba da pokažu mnogo više poduzetničkog duha, da pokreću i realiziraju svoje ideje i projekte.

Jedna od poruka koje je ministar Crnadak uputio sa skupa jeste da mladi treba da se što više međusobno povezuju, te izrazio nadu da će i sama konferencija u Banjoj Luci kojoj je prisustvovao veliki broj mladih iz cijele BiH, tome doprinijeti. Također, naglasio je značaj demokratizacije društva u cjelini, a posebno stvaranja društva jednakih mogućnosti.

Ministar Crnadak je tokom izlaganja još jednom ponovio da u BiH postoji potpuni konsenzus oko toga da je cilj zemlje punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što je zajednički cilj svih zemalja regiona, te da je u tom smislu politika naše zemlje maksimalno jačanje dobrosusjedskih odnosa i izrazio zadovoljstvo jer u radu konferencije učestuje i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.


Prvog dana konferencije, koju su pozdravnim govorima otvorili ministar Crnadak, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennesey, u Narodnoj skupštini Republike Srpske su održane panel diskusije na temu "Budući lideri" i „Perspektiva mladih - Evropa u budućnosti ili budućnost u Evropi”. Panelisti su bili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa nivoa Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, nevladinog sektora, te predstavnici mladih. Nakon uvodnih izlaganja panelista, uz učešće velikog broja mladih diskutiralo se o ulozi mladih u kreiranju političke realnosti u BiH i regionu, evropskim integracijama i mladima, demokratizaciji društva, edukaciji, uključivanju mladih u izgradnju civilnog društva i sve njegove tokove, aktivnostima NVO-a i podmladaka političkih partija u BiH, te suočavanju sa fenomenom "odliva mozgova".



AMBASADOR BOSNE I HERCEGOVINE PRI VIJEĆU EVROPE ALMIR ŠAHOVIĆ  OTVORIO IZLOŽBU FOTOGRAFIJA DUŠANA KECMANA


Ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope Almir Šahović svečanim je govorom 27. oktobra 2015. godine u Strazburu otvorio izložbu bosanskohercegovačkog fotografa Dušana Kecmana pod nazivom „Bogatstvo različitosti – Moja Bosna i Hercegovina“. Kroz fotografije raznih dijelova Bosne i Hercegovine snimanih iz zraka, Dušan Kecman je predstavio prirodne i kulturne znamenitosti naše zemlje. Izložba je organizirana u okviru promotivnih aktivnosti predsjedavanja BiH Vijećem Evrope.

Ambasador Almir Šahović u svom je obraćanju posebno podvukao značaj Kecmanovog rada koji potvrđuje bogatstvo i ljepote BiH. Prisutnima se također prigodnim govorom obratio i autor izložbe Dušan Kecman.

Svečanoj inauguraciji izložbe prisustvovali su predstavnici Sekretarijata Vijeća Evrope,  diplomatskog kora, te članovi bosanskohercegovačke dijaspore.






MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE I PREDSJEDAVAJUĆI KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE IGOR CRNADAK PREDAO PREDSJEDAVANJE KOMITETOM MINISTARA VIJEĆA EVROPE MINISTRU VANJSKIH POSLOVA REPUBLIKE BUGARSKE DANIELU MITOVU


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak predao je 10. novembra 2015. godine u Palati Evrope u Strasbourgu predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope ministru vanjskih poslova Republike Bugarske Danielu Mitovu. Ceremonija primopredaje predsjedavanja održana je na sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope kojim je predsjedavao ministar Crnadak.





Ministar Crnadak je ministru Mitovu zaželio uspješno predsjedavanje, te se generalnom sekretaru Vijeća Evrope Thorbjornu Jaglandu i službama ove organizacije zahvalio na ostvarenoj uspješnoj saradnji i podršci predsjedavanju Bosne i Hercegovine, koje je ocijenio uspješnim.




Završetak bosanskohercegovačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope obilježen je sinoć koncertom jazz sastava „Jazz Poesy Cabaret" iz Banja Luke koji je održan u jednom od najeksluzivnijih prostora u Strasbourgu, bivšoj carskoj palati, Palais Rohan, uz prisustvo predstavnika Vijeća Evrope i Evropske unije, članova diplomatskog kora i drugih brojnih zvanica. Pred početak koncerta ministar Crnadak se prigodnim govorom obratio publici.

Predsjedavanje Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope simbolično će biti okončano danas poslijepodne spuštanjem zastave Bosne i Hercegovine i podizanjem zastave Bugarske, zemlje koja je naredna predsjedavajuća Komitetom ministara, na trgu ispred gradske vijećnice Strasbourga, uz prisustvo ministra Crnatka i ministra Mitova i njihova prigodna obraćanja.

Predsjedavanje Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope je od strane zemalja članica Vijeća Evrope ocijenjeno kao izuzetno uspješno.









Video materijal sa ceremonije primopredaje predsjedavanja dostupan je putem linka: https://www.wetransfer.com/downloads/d311620bfe4f2a0d63b2668a46971ad
620151110114524/d1a5345c733e2126f1be82c660fe569820151110114524/39581d


Video materijal sa koncerta dostupan je putem linka: http://we.tl/HbZgokzxHQ



Video materijal sa ceremonije spuštanja zastave BiH dostupan je putem linka:
















MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE IGOR CRNADAK OTVORIO KONFERENCIJU "EFEKTI PREDSJEDAVANJA BOSNE I HERCEGOVINE VIJEĆEM EVROPE - KAKO UBRZATI EVROPSKI PUT BIH?"


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope u vrijeme predsjedavanja BiH Vijećem Evrope Igor Crnadak otvorio je obraćanjem konferenciju „Efekti predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope - kako ubrzati evropski put BiH?” koja je 15. i 16. decembra 2015. godine održana u hotelu „Lavina“ na Jahorini, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici političkih partija u BiH, zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu Federacije BiH, kao i predstavnici Ureda Vijeća Evrope u BiH.

Ministar Crnadak je na početku obraćanja istaknuo da konferencija predstavlja završni događaj bh. predsjedavanja Komitetom ministara VE, kao i da je cilj skupa razmjena mišljenja sa predstavnicima parlamentarnih stranaka kako o predsjedavanju tako i o tome kako da iskustvo predsjedavanja bude stavljeno u funkciju ubrzanja evropskog puta BiH.

Ministar Crnadak je naglasio da je opća ocjena predsjedavanja BiH izuzetno pozitivna, nepodijeljena od strane svih članica EU, Ruske Federacije i što je posebno važno od strane susjednih zemalja. Također, opća je ocjena da je BiH tokom predsjedavanja uspjela da i pored tema koje su se neočekivano nametnule kao dominantne (migracije i terorizam) potvrdi sve vrijednosti na kojima Vijeće Evrope počiva – demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava.

Govoreći iz ugla predsjedavajućeg Komiteta ministara VE ministar Crnadak je ocijenio da je su neki od glavnih efekata bh. predsjedavanja povraćena vjerodostojnost BiH i njenih predstavnika na svjetskoj sceni, nesumnjivo veća podrška evropskim integracijama naše zemlje i jačanje evropske ideje i evropskih ideja u samoj BiH.

Ministar Crnadak je govorio i o narednim izazovima koji će se naći pred Bosnom i Hercegovinom na njenom evropskom putu u narednom periodu. Ocijenio je da će se osim ispunjenja tri glavna uvjeta za daljnji napredak na putu evropskih integracija također gledati i na postojanje konsenzusa o evropskom putu.

Ministar Crnadak je posebno naglasio značaj buduće stalne komunikacije sa Briselom, Evropskom komisijom i drugim institucijama EU, ali i međusobne komunikacije političkih faktora u zemlji i različitih nivoa vlasti u BiH s ciljem što boljeg prilagođavanja na predstojeće izazove, koji će iziskivati i donošenje preciznih i pravih odluka u svakom trenutku.

Na kraju obraćanja ministar Crnadak je izrazio mišljenje da je za ubrzanje evropskog puta BiH potrebna jedna vrsta saveza za Evropu u samoj zemlji, uz jasno razdvajanje unutrašnje političke borbe od evropske agende i puno poštovanje Ustava Bosne i Hercegovine. Također, ocijenio je da je neophodno daljnje intenziviranje regionalne saradnje i konačno, da izvršni organi i parlamenti imaju proaktivan pristup prema Evropskoj uniji, odnosno potrebna je diplomatska ofanziva, u čemu će Ministarstvo vanjskih poslova BiH imati posebnu ulogu.

Nakon ministra Crnatka na otvaranju dvodnevne konferencije na Jahorini govorili su Nikola Lovrinović (Hrvatska demokratska zajednica BiH), Aleksandra Pandurević (Srpska demokratska stranka) i Marko Vidaković (Stranka nezavisnih socijaldemokrata), te šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennesey, nakon čega je uslijedila diskusija.

Učesnici diskusije su pozdravili organizovanje konferencije, kao vida razmjene mišljenja između izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, te posebno pozdravili uspješno predsjedavanje ministra Crnatka Komitetom ministara VE i uopće bh. predsjedavanje, te angažman Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Drugog dana konferencije održana je panel diskusija na kojoj su uvodničari bili Branislav Borenović (Partija demokratskog progresa), Marinko Čavara (HDZ BiH), Momčilo Novaković (Narodni demokratski pokret) i Armin Hadžipašić (Stranka demokratske aktivnosti).

Konferencija je zatvorena usvajanjem zaključaka koje je saopćio ambasador BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu u periodu bosanskohercegovačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope Almir Šahović. Zaključci će u pisanoj formi biti dostavljeni učesnicima konferencije.