Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.6.2024 13:15
Još jedan veliki uspjeh bh diplomatije! Na današnjem ministarskom sastanku SEECP-a potvrđeno imenovanje kandidata BiH Amera Kapetanovića za novog generalnog sekretara RCC-a

Ministarski sastanak Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) održan je danas, 13. juna 2024. godine u organizaciji Republike Sjeverne Makedonije čime se završava njeno jednogodišnje predsjedavanje.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), najvažnija regionalna organizacija sa sjedištem u Sarajevu i koja u svom Upravnom odboru okuplja dvadeset pet  zemalja od kojih četrnaest su članice EU, čak pet zemalja iz G20 formata.

Na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi na kojem učestvuje i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kandidat Bosne i Hercegovine Amer Kapetanović imenovan je koncenzusom 13 zemalja  za novog generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Amer Kapetanović, dugogodišnji bh. diplomata sa radnim iskustvom na rukovodećim pozicijama u MVP-u BiH, te višegodišnjim iskustvom na odgovornoj funkciji političkog direktora RCC-a
predložen je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH i nakon jednoglasne odluke Predsjedništva BiH.

Očekuje se potvrda imenovanja Kapetanovića danas na Samitu lidera SEECP-a.

RCC igra važnu operativnu ulogu u Berlinskom procesu, koji je u zadnjih desetak godina postao važan katalizator procesa proširenja EU na Zapadni Balkan. Riječ je o organizaciji pod čijim vodstvom je ukinut roaming na Zapadnom Balkanu, smanjenje cijene roaming prema EU, potpisana četiri sporazuma o mobilnosti. RCC, zajedno sa CEFTA-om, igra ključnu ulogu u implementaciji Akcionog plana za uspostavljanje jedinstevnog regionalnog tržišta, što je i jedna od važnih pretpostavki za implementaciju EU Plana rasta i razvoja za Zapadni Balkan.

Današnjim jednoglasnim imenovanjem kandidata Bosne i Hercegovine, Amera Kapetanovića, za generalnog sekretara ove važne regionalne organizacije, poslana je snažna poruka dobre saradnje i jedinstva regiona.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u obraćanju prisutnima
naveo kako  proces saradnje u Jugoistočnoj Europi služi kao ključni forum za rješavanje zajedničkih izazova, njegovanje povjerenja i jačanje regionalnih veza. Naglasio  je da nam je to jako važno jer je regionalna saradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine. Ministar je izjavio kako je SEECP  glavna platforma koja pruža pomoć aspirantima na našem putu prema članstvu u Europskoj uniji, jer promiče vrijednosti i standarde Unije. Ponovio je da je ove godine  u martu učinjena prekretnica na putu BiH prema EU odlukom Vijeća EU o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom , te potvrdio da  ostajemo posvećeni daljnjem napretku reformskog programa na našem putu ka pridruživanju EU, usklađena je ali i dalje usklađujemo svoju vanjsku politiku s EU, s njenim deklaracijama, odlukama i stavovima i tako ćemo nastaviti i u budućnosti.

Ministar je pohvalio rad i  konstruktivnu ulogu Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) u mnogim aspektima naše regionalne suradnje koja se razvija i dodao da  RCC ostaje vitalni partner u našoj regiji, budući da je odigrao ključnu ulogu u razvoju praktične i uspješne regionalne suradnje koja nudi opipljive rezultate.
S obzirom na jasno opredjeljenje Bosne i Hercegovine da doprinese razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, imenovanje predstavnika Bosne i Hercegovine na rukovodeće funkcije u međunarodnim organizacijama i regionalnim forumima, omogućuje Bosni i Hercegovini veću vidljivost i unaprjeđenje imidža kao nepristrasnog posrednika i medijatora u međudržavnim pitanjima.