Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.5.2024 13:26
Ministar Konaković razgovarao sa turskim ministrom za industriju i tehnologiju Mehmetom Fatihom Kacirom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se tokom 13. Sarajevo Bussines Foruma, 22. maja 2024. godine, sa ministrom industrije i tehnologije Republike Turske Mehmetom Fatihom Kacirom. 

Ministri su pozdravili dobre i stabilne političke odnose dvije zemlje, bilateralnu saradnju koja je intenzivna i uspješna. a istovremeno su iskazali i mišljenja da je postojeće stanje moguće još intenzivirati i u budućnosti, kroz razne oblike zajedničkog djelovanja u oblastima trgovine, obrazovanja, industrijskih i tehnoloških projekata i dostugnuća, kao i na polju kulturne saradnje.

Ministar Konaković je naglasio da je potrebno nastaviti podržavati povezivanje privrednih subjekata obje zemlje organizovanjem poslovnih foruma ali i putem izravnih kontakata. Istakao je značaj regionalne ekonomske saradnje koja uvezuje zemlje Zapadnog Balkana i koja je ključna za njihov razvoj i napredovanje. 

Ministar za industriju i tehnologiju Republike Turske Mehmet Fatih Kacir naglasio je značaj dosadašnje saradnje turskih i bosanskohercegovačkih univerziteta i izrazio želju da se to nastavi i intenzivira, jer se kroz procese obrazovanja jača svaki oblik tehničkog i tehnološkog napretka zemalja u regionu. Naglasio je značaj industrijske kooperacije i  projekte izgradnje solarne infrastrukture,  značajnog faktora u zaštiti životne sredine.