Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.5.2024 20:04
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao u radu UN-ove Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je   u radu Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju (UN ICPD) koja  se održala u Njujorku od 29. aprila do 02. maja 2024. godine. UN ICPD (UN International Conference on Population and Development) se na globalnom planu bavi pitanjima stanovništva, razvojem i definisanjem programa djelovanja stavljajući u prvi plan dostojanstvo i prava ljudi u središte održivog globalnog razvoja.

Drugog dana Konferencije, 30. aprila 2024. godine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je na Interaktivnom panelu na visokom nivou - Ključni nalazi i preporuke regionalnih konferencija o stanovništvu i razvoju.

U svom obraćanju tokom panela zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić ponovio je nepokolebljivu opredijeljenost Bosne i Hercegovine punoj provedbi  Programa djelovanja ICPD-a, prihvaćajući obaveze iz Programa koje obuhvaćaju ranjive kategorije društva:  žene, djevojke, starije osobe, osobe sa invaliditetom, mlade a osiguravajući  nesmetan pristup kvalitetnom obrazovanju, zaposlenju, sigurnosti, sveobuhvatnim uslugama reproduktivne zdravstvene zaštite i zaštiti njihovih prava.

Istakao  je kako Bosna i Hercegovina prolazi kroz značajne demografske promjene kao i mnoge druge zemlje, napomenuvši da je u posljednjih deset godina Bosna i Hercegovina izgubila približno 15% ukupnog stanovništva, polovicu negativnim priraštajem stanovništva, a drugu polovicu iseljavanjem. Također je naglasio kako prihvatanje Agende ICPD-a može pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju problema nastalih iz demografske tranzicije, a preuzimanje obaveza iz Agende podržati  provedbu iste s pozitivnim učinkom.

Tokom boravka u Njujorku, upriličen je i niz bilateralnih sastanaka zamjenika Brkića s ciljem jačanja pozicije Bosne i Hercegovine. Naime, Bosna i Hercegovina je kandidat za jedno od dva mjesta dodijeljena Istočnoeuropskoj skupini za članstvo u Ekonomskom i socijalnom vijeću ( ECOSOC) za mandat 2025. – 2027.