Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.5.2024 9:16
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić susreo se s pomoćnikom Glavnog sekretara UN-a Miroslavom Jenčom

Tokom službenog boravka u Njujorku, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić susreo se i s pomoćnikom Glavnog sekretara UN-a za Europu, Središnju Aziju i Ameriku Miroslavom Jenčom.

Zamjenik ministra Brkić i pomoćnik Jenča razgovarali su o aktuelnim globalnim, europskim i regionalnim događanjima i važnosti ulaganja zajedničkih napora u očuvanju održivog mira, stabilnosti i jačanja saradnje u svim ključnim oblastima.

Zamjenik Brkić istakao je nemjerljivu važnost otvaranja službenih pregovora Bosne i Hercegovine i EU koji daju dodatnu dinamiku uključivanju Bosne i Hercegovine u zajednicu koja okuplja europske zemlje, koja uz sve aspekte jačanja demokratije i mira, daje sigurnost, ekonomski prosperitet i jačanje životnog standarda.

Zamjenik Brkić ponovio je da i dalje postoje otvorena politička pitanja koja moraju biti rezultat unutrašnjeg dogovora političkih lidera, poput Izbornog zakona BiH i implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Onemogućavanje majorizacije i nametanja političkih predstavnika trebaju biti zajednički motiv svima kako bi europske norme i iskustva bili prepoznati u našoj zemlji.

Uz integracijske procese i regionalnu saradnju, Bosna i Hercegovina ima veliku ulogu u očuvanju mira i održivog razvoja europskog prostora koji je prepoznat i na globalnoj razini u institucijama UN-a, zaključeno je na današnjem sastanku.