Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.3.2024 12:09
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković u radnoj posjeti Mađarskoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 6. marta 2024. godine u Budimpešti sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm.

Na sastanku je istaknuto da je bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Mađarske opsežna i bez otvorenih pitanja. Izraženo je uvjerenje da će dobra saradnja u brojnim oblastima biti intenzivirana i unaprijeđena i u narednom razdoblju.

Ministar Konaković izvijestio je tokom susreta o aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na donošenje pet zakona važnih na putu ka Europskoj uniji. Informirao je sagovornika da se intenzivno radi i na finalizaciji Nacrta zakona o sprečavanju sukoba interesa. Ocijenio je da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo od iznimnog značaja da na predstojećem sastanku Europskog vijeća dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Dodao je da bi pregovori o pristupanju dodatno učvrstili našu vanjsku politiku te osigurali jasan institucionalni okvir za reformu našeg društva. Izrazio je zahvalnost Mađarskoj na podršci i pomoći koju pruža BiH na njenom europskom putu.

Razgovarano je i o ugovornim odnosima dvije zemlje te privrednoj saradnji.

Ministar Szijjártó je istaknuo da Mađarska u potpunosti podržava europski put BiH. Naglasio je da Mađarska, kao članica EU, igra važnu ulogu u pružanju podrške naporima Bosne i Hercegovine ka europskim integracijama, nudeći pomoć u procesu pristupanja. Osvrnuo se na predsjedavanje Vijećem EU, koje Mađarska preuzima od 1. jula ove godine, čiji će jedan od glavnih ciljeva biti ubrzavanje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ocijenio je da taj proces donosi mir i stabilnost regije. Ponovio je da je Mađarska rasporedila dvojicu diplomata da pomognu MVP BiH u oblasti EU i NATO integracija te osigurala obuku za 50 službenika iz javne uprave BiH na Diplomatskoj akademiji Mađarske, koji će imati priliku učiti na mađarskim iskustvima o koracima unutar procesa pristupanja EU i izazovima koji se na tom putu nalaze, što će biti od ogromne pomoći našoj zemlji. Zahvalio je ministru Konakoviću za učešće na Godišnjem sastanku ambasadora Mađarske, koji se ovih dana održava u Budimpešti.

Nakon sastanka, ministri Konaković i Szijjártó potpisali su Akcijski plan o prijenosu znanja o procesu pristupanja Europskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.