Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.4.2023 21:10
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španije Joséom Manuelom Albaresom Buenom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 13. aprila 2023. godine sa ministrom vanjskih poslova, Evropske unije i suradnje Kraljevine Španije Joséom Manuelom Albaresom Buenom, koji je boravio u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.
Nakon što je održan sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije, ministri Konaković i Albares Bueno potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije radi produbljivanja saradnje u oblasti evropskih integracija, a potom su se obratili novinarima.

Ministar Konaković je tom prilikom istakao da Bosna i Hercegovina i Španija imaju odlične političke odnose, što je potvrđeno i na sastanku sa španskim ministrom. „Nadamo se da će ovi naši susreti biti česti, već smo se dva puta susreli u ovom kratkom periodu mog mandata na mjestu ministra vanjskih poslova. Za nas je ovo jedna od najznačajnijih posjeta u ovom mandatu iz nekoliko razloga. Prije svega, tu je dokazano prijateljstvo između Španije i Bosne i Hercegovine pretočeno u odlične političke odnose, bez ikakvih nesporazuma i otvorenih pitanja. I nadam se sa prostorom kojeg ćemo vrlo brzo popravljati u oblasti ekonomije, gdje sigurno možemo u oblasti trgovinske razmjene, izvoza, uvoza, turizma napraviti mnogo iskoraka", rekao je ministar Konaković te se osvrnuo na potpisani Memorandum. „Raduje me što smo upravo potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji koji nam garantuje savjete, tehničku i svaku drugu pomoć od strane Španije na našem putu ka Evropskoj uniji, što će biti jako značajno, ne samo zbog činjenice da će Španija predsjedavati od 1. jula ove godine Vijećem EU, nego i zbog činjenice da kao jedna od vodećih zemalja EU može mnogo pomoći Bosni i Hercegovini na našem evropskom putu”, istakao je ministar Konaković. Dodao je da je sagovornika izvijestio i o tome kako u Bosni i Hercegovini veliki postotak ljudi i dalje podržava evropski put Bosne i Hercegovine i to 77 posto. Dodao je da je tokom susreta pozvao predstavnike Španije na dva važna ekonomska događaja koja će se idućeg mjeseca održati u našoj zemlji, a to su Sarajevo Business Forum i Mostarski sajam.

Španski ministar je naglasio zanimanje svoje zemlje za Zapadni Balkan. „Bosna i Hercegovina je druga stanica na mojoj turneji na Zapadnom Balkanu tokom koje želim prenijeti lično obnovljeno zanimanje Španije za regiju i našu podršku njenom pridruživanju Evropskoj uniji koje će činiti dnevni red našeg predsjedavanja”, kazao je ministar Albares Bueno. Istaknuo je da će se unapređenje tih odnosa odvijati prije svega u područjima ekonomije, kulture i trgovine te dodao da je BiH na pameti i u srcima mnogih Španaca. „Koristim ovu priliku i da čestitam vladajućoj koaliciji u BiH na čvrstoj opredijeljenosti za Evropsku uniju. Evropski sporazum je prošle godine dao zasluženi status kandidata i to otvara prilike koje ni EU ni BiH ne trebaju propustiti. Brzo formiranje vlasti pokazuje da naši partneri žele iskoristiti ovu jedinstvenu priliku da se približe pridruživanju EU. Pozivam na brzo formiranje vlasti na svim nivoima u BiH”, naglasio je španski ministar. „Za nešto više od dva mjeseca Španija će predsjedavati Vijećem Evropske unije, a tokom tog perioda želi da radi na proširenju. Dijelimo interes u mnogim oblastima. Govorili smo i o ilegalnoj i nepravednoj agresiji Rusije protiv Ukrajine. Španija će podržati Ukrajinu koliko god bude trebalo, sve dok se mir ne vrati na ukrajinsku teritoriju i ruske trupe ne vrate na svoje granice koje nikada nisu ni trebale prijeći”, kazao je Albares Bueno. Ministar vanjskih poslova Španije je naglasio i koliko su važni stavovi BiH u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kojima je osudila agresiju protiv osnovnih principa Povelje UN-a te istaknuo da Španija potiče BiH da nastavi tim putem.