Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.6.2022 13:14
Ministrica Bisera Turković učestvuje na drugom Katarskom ekonomskom forumu u Dohi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković učestvuje 21. juna 2022. godine na drugom Katarskom ekonomskom forumu (Qatar Economic Forum) u Dohi, gdje su se okupili vodeći svjetski, politički, ekonomski i finansijski lideri.

Na poziv katarskog emira Sheikha Tamima bin Hamada Al Thanija, razgovaralo se o najvećim globalnim ekonomskim izazovima, uključujući utjecaj kriza u energetskom sektoru te u oblasti isporuke roba, posebno hrane i rastućeg finansijskog pritiska.

Među govornicima na skupu bili su i Elon Musk, jedan od vodećih svjetskih poduzetnika i investitora, te osim političkih lidera i čelnika najvećih svjetskih investicionih fondova, razvojnih banaka, međunarodnih finansijskih institucija, na skupu su bili čelni ljudi najvećih svjetskih kompanija, poput Boinga, Volkswagena, Exxon Mobile, Accor te mnogih drugih.

Qatar Economic Forum se smatra jednim od najvažnijih skupova ovog tipa ne samo u regiji nego i mnogo šire.

Ministrica Turković je na marginama skupa održala niz sastanaka na kojima se razgovaralo o mogućnostima snažnijeg ekonomskog povezivanja BiH te privlačenja stranih investitora, posebno investicionih fondova. Istaknute su komparativne prednosti BiH, energetska stabilnost te rastuća oblast turizma.

Skupu je prisustvovao i Michael Bloomberg, američki poduzetnik i filantrop te bivši gradonačelnik New Yorka, a njegova medijska korporacija Bloomberg je suorganizator konferencije.