Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.6.2022 15:24
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić razgovarao sa direktoricom za jugoistočnu Evropu i Tursku u MVP Njemačke Susanne Schütz

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 7. juna 2022. godine u Sarajevu s političkom direktoricom za jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sussane Schütz.

Teme razgovora bile su politička situacija u BiH i regiji, evropske i euroatlantske integracije i bilateralni odnosi BiH i SR Njemačke.

Zamjenik Brkić informirao je sagovornicu o situaciji u BiH prije održavanja predstojećih izbora s posebnim osvrtom na način njihovog financiranja. Naveo je da su jučerašnjom odlukom Vijeća ministara BiH osigurana sredstva za početak organiziranja izbornog procesa u našoj zemlji, te da  i dalje ostaje važno pitanje usvajanja Proračuna za 2022. godinu.

Zamjenik ministrice je izrazio zahvalnost SR Njemačkoj za pomoć i podršku koju pruža svih ovih godina BiH, posebice kada je riječ o putu naše zemlje u EU i NATO. Istaknuo je značaj nastavka potpore u narednim koracima pristupanja BiH EU, naglasivši da bi bilo vrlo važno da BiH dobije status službenog kandidata za članstvo u EU i otvori pregovore o članstvu što je prije moguće.

Na sastanku je razgovarano i o značaju produženja mandata misije Althea u Bosni i Hercegovini posebice zbog složenih geopolitičkih prilika uzrokovanih ratnim dešavanjima u Ukrajini. Zamjenik ministrice je istaknuo Njemačku predanost radu na produljenju mirovne misije EU-a u BiH.

Zamjenik ministrice Brkić je izrazio uvjerenja u ujednačen politički stav i pristup institucija SR Njemačke prema svim konstitutivnim narodima i građanima Bosne i Hercegovine.

Direktorica Schütz je iznijela stav Njemačke da za zemlje jugoistoka Evrope ne postoji    alternativa Evropskoj uniji i da je integracija jedini način transformacije regije. Ponovila je punu potporu politici mira i suradnje na jugoistoku Evrope koju njena zemlja pruža i kroz Berlinski proces.

Sastanku u MVP BiH je prisustvovala i ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber.