Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.5.2022 19:24
Ministrica Turković se sastala s državnom tajnicom Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeth Truss

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 26. maja 2022. godine sa s državnom tajnicom za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Elizabeth Truss, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon što je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) Ujedinjenog Kraljevstva, ministrica Turković i državna tajnica Truss obratili su se predstavnicima medija.

"Zadovoljstvo mi je da samo imali prvu bilateralnu posjetu ministrice vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih pet godina, i prvu nakon izlaska iz Evropske unije. S druge strane, imali smo priliku i ranije više puta razgovarati na multilateralnim skupovima. Postoji čvrsta i kontinuirana predanost i zainteresiranost Ujedinjenog Kraljevstva za odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Tu treba naglasiti i važnu ulogu ambasadora Fielda kojem zahvaljujemo na svemu što je učinio u svom mandatu", rekla je Turković.

Ministrica je posebno zahvalila specijalnom izaslaniku britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartu Peachu, koji je danas bio član UK delegacije. Istaknula je da se naša zemlja, ali i cijeli region, nalaze se na vrlo važnoj prekretnici. Ili će krenuti ka trajnom miru i stabilizaciji u okviru euroatlantske zajednice ili će biti uvučeni u opasne igre kojima je cilj destabilizirati cijelu Evropu.

„Vrlo važno je da naši ključni saveznici, a Velika Britanija je jedan od njih, podrže napore i želje građana BiH da idu ka Evropskoj uniji i NATO. Blokada funkcioniranja institucija posljednjih je sedmica blokiranjem finansiranja izbora, dovedena na novi, rekla bih, još opasniji nivo. Građanima se želi oduzeti pravo izbora, temeljno demokratsko pravo po najavi nekih političara da će država biti ustrojena kako oni hoće ili je neće biti", istaknula je ministrica. Kazala je da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH bila važna poruka svima koji igraju po ruskim notama i kao i da je na sastanku razgovarano o nastavku međunarodne vojne misije, ukoliko Rusija stavi veto u Vijeću sigurnosti.

Državna tajnica Truss istaknula je da je neophodno u BiH raditi na zaštiti mira. „Historija ove zemlje je podsjetnik šta se dešava ako se stvari ne popravljaju. Genocid i opsada su zločini koji su nas užasavali i tada smo rekli nikad više. Međutim, agresija na Ukrajinu pokazuje drugo", rekla je. Govoreći o predstojećim izborima u BiH naglasila je da oni moraju biti održani, i da se pravila neće mijenjati.  Najavila je novi investicioni paket za Zapadni Balkan, mobiliziranjem 100 miliona dolara do 2025. godine.

Osvrćući se na agresiju na Ukrajinu, istaknula da će UK nastaviti pomagati Ukrajini oružjem, kao i da se ponovo izgradi nakon pobjede. „Situacija ovdje i Ukrajini pokazuju da demokratija i sloboda moraju nadjačati agresiju“, istaknula je Truss.