Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
16.11.2023 16:28
Aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi evakuacije bh. građana iz Gaze

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno prati svim raspoloživim resursima - putem diplomatske mreže i članova Kriznog štaba Ministarstva razvoj događaja u procesu evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika iz Gaze.
 
Sinoć je nakon više sati povedenih na graničnom prijelazu Rafah uspješno evakuisano 36 osoba koje se trenutno nalaze na sigurnom u Kairu. Preostalih 6 osoba sa odobrenog spiska od 42-oje za evakuaciju, radi borbenih dejstava nisu uspjele do sada da se pridruže ovoj grupi.


Ministarstvo vanjskih poslova je jutros uspjelo stupiti u kontakt sa ovih 6 osoba, u pitanju je četvoro odraslih  (dvije ženske, dvije muške osobe), te dvoje djece, trenutno su dobro i poduzima se sve da se izvrši njihova evakuacija  i da i ovih šest osoba bude na sigurnom. Komunikacija je spora i otežana, ali je Krizni štab održava.


Za 12 osoba sa prvobitnog spiska od 54 osobe prijavljene  za evakuaciju još nije stiglo odobrenje i na tome se ubrzano radi.


Paralelno sa ovim aktivnostima odvijaju se i aktivnosti na pripremi prihvata osoba koje su evakuirane iz Gaze.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.