Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
25.4.2013 16:42
Zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH i predsjednica Komisije za NATO-integracioni proces BiH Ana Trišić-Babić održala je 24. aprila 2013. godine predavanje na Atlantskom vijeću u Vašingtonu koji se bavi pitanjima sigurnosti, međunarodne politike i globalnih odnosa.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je govorila o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u regionu jugoistočne Evrope, statusu evroatlantskih integracija i regionalnoj saradnji. Predavanje je nastavljeno pitanjima slušalaca, koja su se pretežno odnosila na trenutni napredak BiH i regiona u EU i NATO integracijama, preprekama na tom putu te mogućim rješenjima, regionalnom kontekstu koji se mijenja sa pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji, političkom dijalogu između Beograda i Prištine, te o mogućnostima saradnje između Sjedinjenih  Američkih Država i zemalja regiona.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je iznijela stanovište da je nastavak procesa evroatlantskih integracija veoma pozitivna stvar ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijeli region, te da očekuje da BiH uskoro uhvati korak za susjednim zemljama. Stabilizacija i demokratizacija BiH je veliki uspjeh kako domaćih političkih elita, tako i međunarodne zajednice, o čemu svjedoči i podatak da je prije petnaest godina broj međunarodnih vojnika u BiH bio skoro 70.000 a da danas BiH uspješno šalje sopstvene trupe u misije izgradnje mira, poput one u Afganistanu. Pozitivnim je ocijenila nastavak dijaloga Beograd – Priština, u kontekstu sveukupnih napora za stabilizaciju regiona. U ovom procesu posebno odgovornu ulogu ima NATO, koji mora da pruži garancije sigurnosti manjinskom stanovništvu na Kosovu.

Upriličena je i posjeta Nacionalnoj gardi Merilenda. Povod je obilježavanje deset godina saradnje BiH sa Nacionalnom gardom u reformi sektora sigurnosti, što je krunisano slanjem prvog borbenog kontigenta Oružanih snaga BiH u jednu međunarodnu misiju, u misiju ISAF, i to u sklopu Nacionalne garde Merilenda. Sagovornici su zamjenici ministra Trišić-Babić predstavili i program saradnje u civilnoj i obrazovnoj oblasti, kao komponenti neophodnoj u misijama izgradnje mira.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je istakla da BiH ima potencijala da pruži svoj doprinos u ovakvim misijama, te bi zbog toga eventualno proširenje saradnje na civilnu komponentu veoma značajna stvar za BiH. Projekat izgradnje baze civilnih stručnjaka za UN i NATO misije podrške miru, koji se trenutno odvija u BiH, otvara mogućnosti saradnje sa nacionalnom gardom u polju civilnih doprinosa, poput obuke i razmjene medicinskih stručnjaka, inženjera ili nastavnog kadra.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.