Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.1.2013 15:26
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić učestvovala je na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove,država članica Evropske unije u Dablinu

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić je na poziv irske ministrice za evropske poslove Lucinde Creighton boravila u Dublinu 20. i 21. januara 2013. godine u okviru neformalnog sastanka ministara i državnih sekretara za evropske poslove, država članica Evropske unije.

Osnovna tema sastanka bila je demokratski legitimitet i odgovornost u svjetlu potrebe za osiguranjem podrške stanovništva kod donošenja dalokosežnih odluka u cilju konfrontiranja sa ekonomskom i finansijskom krizom. 

Izražavajući uvjerenje da treba održati dinamiku procesa proširenja koja je u središtu evropskog projekta kao načina osiguranja mira i stabilnosti na našem kontinentu, ministrica Creighton je organizovala i poseban sastanak sa potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, kojem je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Stefan Fule.

Komesar Fule je u svom obraćanju ukazao na dosadašnju podršku Evropske komisije kroz program pomoći IPA, prevazilaženju posljedica  ekonomske krize, navodeći da su problemi država na Zapadnom Balkanu ojačani unutrašnjom situacijom i posebno velikom nezaposlenošću. Fule je ukazao na potrebu da se i u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, prati sve ono što se dešava i odlučuje u EU.

Evropska komisija će u narednom periodu uvesti i nove elemente u odnose sa državama uključenim u proces proširenja. Tako će se postepeno pojačavati ekonomski nadzor u cilju jačanja srednjoročnog planiranja i pripreme kvalitetnijih budžeta, uspostavit će se novi dijalog o politikama zapošljavanja i socijalnih programa, što će biti podržano i kroz IPA program. Evropska komisija namjerava još više koristiti Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) za razvoj transportne inftastrukture, energetskog sektora, malih i srednjih preduzeća, te potencirati regionalnu ekonomsku saradnju kao ključ za ekonomsku obnovu.

Uporedo sa ekonomskim reformama Fule je ponovo naglasio i važnost vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije što se u EU posebno prati. 

Zamjenica ministra Ana Trišić-Babić je zahvalila ministrici Creighton i komesaru Fuleu na dokazanoj podršci proširenju EU i posebno podršci koju daju Bosni i Hercegovini, te podržala uvođenje dijaloga Evropske komisije sa BiH u novim oblastima ukazujući na pozitivna iskustva u oblastima u kojima je takva saradnja ranije uspostavljena. Uslovi za napredak BiH u procesu integracije su poznati, navela je zamjenica ministra Trišić-Babić, i izrazila očekivanje da će uz ojačano prisustvo i angažman EU doći do dogovora i njihovog ispunjavanja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.