Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
30.3.2022 19:47
Pomoćnik ministra za bilateralne odnose Ljubo Grković sastao se sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike

Pomoćnik ministra za bilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Ljubo Grković sastao se 30. marta 2022. godine sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike, koju je predvodio šef Odsjeka za JI Evropu i zamjenik pomoćnika ministra za evropsku sekciju Martin Košatka.

U fokusu razgovora bila su pitanja iz domena bilateralnih odnosa, ekonomske saradnje, procedure za zaključivanje sporazuma, kao i aktuelna politička situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je potvrđeno da Bosna i Hercegovina i Češka Republika imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose i saradnju. Sagovornici su se složili da postoje realne osnove za unapređenje odnosa. U tom smislu je rečeno da susreti na najvišem nivou podstiču jačanje veza i svih oblika saradnje.

Pomoćnik ministra Grković se zahvalio sagovornicima na dosadašnjoj pomoći Češke Republike u razvojnim projektima u poljoprivredi, obrazovanju te nabavci opreme za kontrolu granica. Izrazio je zahvalnost na interesu Češke Republike za situaciju u našoj zemlji te podršci reformskim procesima u Bosne i Hercegovine u cilju približavanja EU.

Kad je riječ o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, pomoćnik ministra Grković je informisao sagovornike o prednostima investiranja u privredu BiH te istakao da je naša zemlja makroekonomski stabilna i nudi mnoge pogodnosti stranim ulagačima. Naglasak u razgovoru je stavljen i na prirodne resurse, kao i perspektivne oblasti za potencijalne investicije, kao što su poljoprivreda, energetski sektor, metalna i drvna industrija.

Zamjenik pomoćnika ministra za evropsku sekciju Košatka istakao je da će Češka Republika nastaviti podršku Bosni i Hercegovine u cilju ispunjavanja uslova za pristupanje EU, te pružati razvojnu pomoć i u narednom periodu.

Sagovornici su istakli da je ugovorna baza između dvije zemlje dobra i da je potrebno inicirati usaglašavanje sporazuma koji još nisu potpisani.

Pomoćnik ministra informisao je sagovornike o unutrašnjo-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na reformu izbornog zakona.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.