Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.7.2024 15:35
Ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal u posjeti Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal boravila je 08. jula 2024. godine u posjeti Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ) i gradu Rijeci gdje se sastala sa županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem. Konzul-gerant u Generalnom konzulatu BiH u Rijeci Jasmin Demir je prisustvoavao sastancima ambasadorice Kovačević-Bajtal.

Domaćini su gostima zaželjeli dobrodošlicu te su se prisjetili prethodnog susreta prilikom otvorenja Generalnoga konzulata BiH u Rijeci istaknuvši kako je ovo prvi službeni prijem ambasadora  Bosne i Hercegovine u PGŽ i Rijeci.

Župan Komadina predstavio je ambasadorici Kovačević-Bajtal organizaciju Primosko-goranske županije kao i njen privredni  profil u kojem je istaknuo ulogu energetike, saobraćaja, lučkih djelatnosti i turizma, naglasivši Gorski Kotar kao sub-regiju koja u turističkom smislu najviše napreduje.
"Jedna smo od najbogatijih županija kada govorimo o brojnosti nacionalnih manjina, a bošnjačka je jedna od većih i aktivnijih na našem području", kazao je župan Komadina, osvrnuvši se i na prošlosedmični susret s ambasadoricom Kovačević-Bajtal na komemorativnom skupu povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici koji se održao u Hrvatskom saboru.

Gradonačelnik Filipović naglasio je važnost održavanja bliskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom zbog brojnosti bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i duljine granice među našim dvjema zemljama.
Predstavljajući Grad Rijeku, uz naglasak na lučke djelatnosti, projektiranje brodova i farmaceutiku, istaknuo je i službeno prijateljstvo Rijeke i Tuzle koje se njeguje od 2022. godine, pogotovo na područjima kulture i sporta. Izrazio je zadovoljstvo otvorenjem generalnoga konzulata budući da će on dati dodatan pečat suradnji, pogotovo što konzulat pokriva područje svih jadranskih županija.

Ambasadorica Kovačević-Bajtal zahvalila je na gostoprimstvu, kao i na sudjelovanju župana Komadine na komemoraciji u Hrvatskom saboru te gradonačelnika Filipovića i pročelnice Ermine Duraj na jučerašnjem mimohodu za Srebrenicu na riječkome Korzu.
Istaknula je kako je Republika Hrvatska glavni vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, uz najdulju međusobnu granicu, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. Ambasadorica je izjavila da je Hrvatska vrlo važan partner na putu bosansko-hercegovačke integracije u EU, i da je igrala ključnu ulogu u dobivanju statusa kandidata BiH.

Naglasila je kako joj je iznimno važno da Ambasada BiH  u Hrvatskoj bude aktivna te da svojim djelovanjem promoviše pozitivan imidž BiH. Ambasadorica je istakla da je upravo sa tim ciljem otvoren u Zagrebu Kulturno-informativni centar te bi bilo iznimno dobro kada bi gostujuće programe mogli proširiti na Rijeku i PGŽ, sa čime su se župan i gradonačelnik složili.

Uz župana i gradonačelnika na prijemu je sudjelovale pročelnica za poslove župana i Županijske skupštine Ermina Duraj, te pročelnica za poslove gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Verena Lelas Turak.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.