Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.4.2024 20:05
Kulturno-informativni centar Ambasade BiH u Zagrebu organizovao promociju knjige zapisa „Posljednji let za Oslo“ Uzeira Bukvića

Kulturno-informativni centar Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu, u ambijentu izloženih radova slikara Izeta Alečkovića, organizovao je 23. aprila 2024. godine promociju knjige zapisa „Posljednji let za Oslo“ bosanskohercegovačkog pisca Uzeira Bukvića.

Knjigu su promovirali i o njoj, kao i drugim Bukvićevim djelima, govorili spisateljica i pjesnikinja iz Zagreba Ajka Tiro Srebreniković i bosanskohercegovački pisac za djecu i odrasle Zejćir Hasić.

U predgovoru knjige autor je naveo da je ovom knjigom zapisa iz Norveške  želio obilježiti „trideset godina od progona Bosanaca u ovu skandinavsku zemlju“ kroz lične impresije i iskustva tokom tri decenije neplaniranog boravka. Autor se knjigom obraća onima koje zanima fenomen egzila. S te strane knjiga ima dokumentarnu i edukativnu vrijednost. Kroz neposredne doživljaje i opažanja pisac govori o narodu koji se u jednom trenutku neplanirano našao u sredini o kojoj je malo znao, a ta sredina o njemu još manje.

Pisac Uzeir Bukvić je rođen u Kukuljama kod Bijelog Polja u Crnoj Gori. Po završetku Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu radio je u Brčkom i Sarajevu i za svoj rad nagrađivan je brojnim nagradama u novinarstvu. Član je Saveza pisaca Kraljevine Norveške i Saveza slobodnih novinara te države.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.