Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.3.2024 14:56
Učenici Trinaeste beogradske gimnazije posjetili Ambasadu Bosne i Hercegovine u Beogradu

Ambasada Bosne i Hercegovine u Beogradu je 12. marta 2024. godine bila domaćin učenicima i profesorima Trinaeste beogradske gimnazije. Posjeta je realizovana u okviru projekta "ReBuilding Bridges" u okviru programa Superschools, školske razmjene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja, interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

Učenici, direktor i profesori su predstavili saradnju koja je u okviru projekta ostvarena između Trinaeste beogradske gimnazije i Prve gimnazije u Sarajevu. Prenijeli su utiske i iskustva stečena tokom ove učeničke razmjene, uz prisjećanje na stečena trajna prijateljstva, nezaboravne trenutke i naučeno tokom boravka učenika dvije škole u Sarajevu i Beogradu.

Učesnici u razgovoru su se složili da se regionalnim programima školskih razmjena, u značajnoj mjeri doprinosi opštem cilju unapređenja vještina i znanja mladih ljudi na Zapadnom Balkanu, kroz poboljšanje obrazovnih sistema i sveukupne saradnje u regionu.

Program Superschools traje tri godine i dio je multidonorskog projekta "Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu" koji zajednički finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Regionalna kancelarija za mlade (RYCO).

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.