Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.2.2023 17:36
Održan drugi sigurnosni dijalog Foruma za sigurnosnu saradnju OSCE u Beču

Pod predsjedavanjem Stalnog predstavnika BiH pri OSCE u Beču ambasadora Siniše Bencuna, a u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine Forumom za sigurnosnu saradnju (FSC) Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), 8. februara 2023. godine održan je drugi sigurnosni dijalog.

Fokus dijaloga je bio na relevantnosti OSCE Kodeksa ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti za parlamentarno-demokratski nadzor sigurnosnog sektora, ali i za pravni okvir oružanih snaga u regionu OSCE-a.

Panelisti iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Švajcarske, ali i sve delegacije 57 zemalja članica imali su priliku razgovarati o primjenama usaglašenih normi i principa u regionu OSCE-a, s posebnim osvrtom  na izazov provođenja odredbi u današnje vrijeme sukoba i ratova.

Ambasador Bencun je u svom obraćanju podcrtao sveobuhvatni značaj primjene Kodeksa, ne samo za države članice OSCE, u sklopu reforme i unapređenja svojih oružanih i sigurnosnih snaga, nego i relevantnost Kodeksa u izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.
FSC OSCE radi na unapređenju vojne sigurnosti i stabilnosti u Evropi i pokriva neke od najosnovnijih političko-vojnih sporazuma država članica OSCE.  Bosna i Hercegovina predsjedava Forumom u periodu od januara do aprila 2023. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.