Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Ministry of Foreign Affairs Bosnia and Herzegovina
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине
Štampaj
Iz DKP i misija
6.12.2016 12:23
Ambasada Bosne i Hercegovine u Berlinu organizovala prijem povodom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića Saveznoj Republici Njemačkoj

Ambasada Bosne i Hercegovine u Berlinu je 06. decembra 2016. godine organizovala prijem povodom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića Saveznoj Republici Njemačkoj.

Ambasador Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj Željko Janjetović je u svom obraćanju pozdravio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, predstavnike religijskih zajednica i prisutne državljane Bosne i Hercegovine. Ambasador Janjetović je naglasio da prijem predstavlja priliku da se bh državljani, koji žive i rade u Berlinu, međusobno upoznaju i razmjene mišljenja i izrazio nadu da će ovakvih susreta biti i u narednom periodu.

Predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić se takođe obratio prisutnima prigodnim govorom, a nakon toga u razgovoru sa prisutnima razmjenio mišljenja i informisao se o njihovom radu i životu u SR Njemačkoj. U svom govoru predsjedavajući Ivanić je izrazio posebnu zahvalnost SR Njemačkoj i njenoj vladi na čelu sa Kancelarkom Angelom  Merkel na pomoći i podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Prijemu su prisustvovali poglavari islamske, katoličke i pravoslavne vjerske zajednice, što je bilo po prvi put da su se, na poziv Ambasade BiH u Berlinu, na jednom mjestu okupili i visoki predstavnici vjerskih zajednica, koje su najbrojnije u BiH.

Od predstavnika vjerskih zajednica, pozivu na prijem su se odazvali: Episkop Frankfurtski i sve Njemačke Sergije Karanović, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u SR Njemačkoj Pašo ef. Fetić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Berlinu Fra Frano Čugura, sveštenik hrama Sv.Save u Berlinu Veljko Gačić, imam Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu
Advan ef. Ljevaković i dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu Fra Edvard Sokol.

Ambasadi BiH u Berlinu je pri organizaciji  prijema  podršku i pomoć pružio Munib Preljević u čijem hotelu „Grimm's“ je prijem i održan. Prijemu je prisustvovalo preko 50 zvanica.