Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Ministry of Foreign Affairs Bosnia and Herzegovina
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине
Štampaj
Iz DKP i misija
8.3.2013 23:21
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope ambasador Almir Šahović u ime BiH potpisao Konvenciju Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i kućnog nasilja

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope ambasador Almir Šahović potpisao je 8. marta 2013. godine u ime BiH Konvenciju Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i kućnog nasilja (tzv. Istanbulska konvencija).

Ambasador Šahović je Konvenciju potpisao u prisustvu zamjenice generalnog sekretara Vijeća Evrope Gabrielle Battaini – Dragoni u sjedištu Vijeća Evrope u Strazburu. Bosna i Hercegovina je 26 zemlja članica Vijeća Evrope koja je potpisala Konvenciju.

Konvencija Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i kućnog nasilja predstavlja najambiciozniji međunarodni sporazum u tom domenu i odnosi se na sve osobe, bez obzira na njihovo vjersko, kulturno i etničko porijeklo.

Konvencija predviđa veliki broj instrumenata koje zemlje potpisnice treba da ugrade u svoje zakonodavstvo, u cilju uspostave što efikasnijeg sistema prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i kućnog nasilja.