Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Vize



Na ovome mjestu možete dobiti informacije o
viznom režimu za građane BiH,
kao i za strance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.
Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Državljani sljedećih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, osim s putnom ispravom ili sa valjanom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:
- države članice Evropske unije
- države potpisnice Šengenskog sporazuma
- Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica i Švicarska Konfederacija.

Najmanji iznos novčanih sredstava koji je potrebno da posjeduju stranci koji putuju u Bosnu i Hercegovinu iznosi 150,00 KM (ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan namjeravanog boravka.

Izaberite državu iz izbornika za brzi pristup informacijama.

IZABERITE DRŽAVU
5.2.2010 2:20
Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske




Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Londonu, Velika Britanija.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH (Viza se izdaje u Sarajevu):

Obična putna isprava DA  
Obična biometrijska putna isprava DA
Službena biometrijska putna isprava DA
Diplomatska biometrijska putna isprava DA


Zahtjevi za vizu za ulazak u Veliku Britaniju
se od 15.05.2013. godine, podnose putem interneta, na web stranici https://www.gov.uk/government/organisations/uk-visas-and-immigration.

Državljani Velike Britanije izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine do 90 dana, u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.

Savjeti za putovanje: Od osoba koje ulaze u zemlju sa biometrijskom vizom ili biometrijskom dozvolom boravka ubuduće će se tražiti otisci prstiju, koji će služiti za provjeru autentičnosti, odnosno potvrde da je navedena osova ona koja je podnijela aplikaciju za vizu, usporedbnom sa otiscima prstiju pruženim prilikom apliciranja. Sve dodatne informacije i pitanja slati na e-mail BorderForcePartners@homeoffice.gsi.gov.uk

Sigurnosni uslovi: Prije putovanja preporučuje se na web stranici https://www.gov.uk/hand-luggage-restrictions/overview provjeriti najnovije sigurnosne informacije, te informacije o restrikcijama u vezi sa ručnim prtljagom. Pri ulasku u zemlju vrše se striktne kontrole putnika u skladu sa kretanjima u svijetu posljednjih godina. Potrebno je pridržavati se svih uputstava.
Zbog neposredne opasnosti od terorističkih napada, nakon provedene akcije Scotland Yarda, uveden je stupanj opasnosti za Veliku Britaniju - „opasan“od 14. kolovoza 2006.godine. Građane koji putuju zrakoplovima u ili iz Velike Britanije upozoravamo na pojačane mjere sigurnosti u zračnim lukama. Osobe koje namjeravaju letjeti za Veliku Britaniju neka se obrate svojoj aviokompaniji ili tour-operateru radi najnovijih informacija.

Imajući u vidu događaje u Velikoj Britaniji od 10. avgusta 2006., sigurnosne mjere su pojačane na svim aerodromima kao što su: 
- Zabranjeno je unošenje tečnosti u avion (osim neophodnih prepisaniih lijekova i mlijeka za bebe).
- Dozvoljen je samo jedan priručni prtljag uključujući ženske tašne.
- Mjere ručnog ptrljaga ne smiju prelaziti 45 cm x 35 cm x 26 cm.
Obavezne kontrole naročito  za putnike u SAD.

Situacija u Sjevernoj Irskoj je bitno napredovala u posljednja dva desetljeća. Stopa kriminala je na veoma niskoj razini. Ipak, povremene demonstracije na javnim mjestima ponekad rezultiraju nasiljem usmjerenim uglavnom prema policiji.

Pozivni broj: ++ 44
Broj telefona za hitne slučajeve (policija, vatrogasci, hitna pomoć) je 999.