Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Turizam .. Nacionalni parkovi
Nacionalni parkovi
27.11.2014 11:46
Nacionalni parkovi

Nacionalni park Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Na Sutjesci se nalazi i najviši vrh u BiH sa 2.386 metara.

Planina Maglić se nalazi na granici BiH i Crne Gore i može joj se pristupiti kroz ovaj nacionalni park – to je veliki izazov za sve planinare, alpiniste i ljubitelje prirode.

Rijeka Sutjeska je milenijumima probijala svoj put kroz ovaj strmi kanjon i protiče kroz samo srce ovog parka koji ima površinu od 17.500 hektara. Teško je izmjeriti prirodnu ljepotu Bosne i Hercegovine, ali Sutjeska sigurno nudi najbolje od najboljeg. Planine u ovome arealu, jezera, rijeke i šume, te flora i fauna - spadaju među najveličanstvenije resurse prirode u Evropi. Ovaj masiv se proteže sve do Prokletija, sure i surove planine na granici Crne Gore i Albanije.

Ako se želite izgubiti u šumama poput one iz priča o Robin Hudu, ovo je mjesto na kome to možete doživjeti. Na raspolaganju su vam mjesta za kampovanje, planinarski domovi, planinarenje uz vodiče, alpinizam, skijanje, ribarenje.., i vjerovatno najnevjerovatnije iskustvo prirodi, koje ste uopće mogli zamisliti. U ovoj neukroćenoj prirodi naći ćete smiraj, uz profesionalne vodiče i, naravno, toplo i iskreno bosansko gostoprimstvo, uz domaću organsku ishranu. Bez obzira da li se radi o svježem čaju i biljkama ubranim na našim livadama, mesu uzgojenom na slobodnim planinskim pašnjacima, tradicionalnom siru i mlijeku iz naših sela koja su kao iz «starih vremena», ili finim domaćim rakijama – Sutjeska je vaša ulaznica u svijet još nedoživljene avanture u prirodi!


Hutovo Blato

Na jugu Hercegovine, u donjem toku Neretve, tamo gdje su još Rimljani podizali utvrde i gradove, nalazi se čuveno Hutovo Blato, na pola puta između Jadranskog mora i historijskog grada Mostara.

Ovaj park prirode je sklonište za stotine vrsta ptica, riba i drugih životinja. U kristalno čistim vodama Hutovog Blata mrijeste se jegulje, šarani, grgeči i druge ciprinidne ribe.Ovo je idealno mjesto za pecanje, posmatranje ptica i foto safari. U ponudi su i redovne vožnje brodom, uz profesionalne vodiče. Hutovo Blato je prikladno i za porodični izlet, u trajanju od jednog ili više dana.

 

 

Kozara

Smještena između Une, Save, Sane i Vrbasa, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, Kozara je 1967. proglašena zaštićenim arealom. Guste, duboke i zdrave šume, te cvijetne planinske livade obezbijedile su joj naziv «Zelena ljepotica». Kozara je poznata kao lovište sa više 18.000 hektara uređenih lovišta, u kojima obitavaju krda jelena, divljih zečeva, veprova, lisica, kuna, fazana i divljih pataka. Foto safariji, šetanje, branje bilja i cvijeća, vožnja biciklom, džogiranje i klimatski tretmani imaju dugu tradiciju na Kozari.

U zimskom periodu tu je mali ski lift i skijaška oprema koju možete iznajmiti. Na raspolaganju su vam i ugostiteljske usluge, smještajni i rekreacijski kapaciteti. Ako volite lov ili samo želite provesti tih i relaksirajući dan u prirodi... Kozara je odlično mjesto za porodicu, uz raznolike aktivnosti za sve!



 

Bjelašnica

Planina Bjelašnica se nadvila nad jugozapadnim obodom Sarajeva. Bjelašnica je bila domaćin nekoliko disciplina u toku Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine. Na ovoj veličanstvenoj planini i danas se mogu vidjeti tradicionalna bosanska sela, stočarske kolibe i vodenice, raspoređene duž kanjona, vodopada, rijeka i jezera. Dok je podnožje planine obavijeno velikim područjima guste šume, ona nestaje iznad granice šume koja je na 1700 metara. Tu Bjelašnica pokazuje svoje brojne ogoljene vrhove nastanjene vukovima, divljim veprovima i medvjedima.

Bjelašnica je područje prirodnih čuda... idealna za zaljubljenike

Web linkovi:
Nacionalni parkovi

http://www.bhtourism.ba/loc/sutjeskanp.wbsp

http://www.npkozara.com/

http://nationalpark-una.ba/bs/

Parkovi prirode

http://www.hutovo-blato.ba/

http://www.blidinje.net/