Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.8.2021 20:54
Ministrica Bisera Turković se u Teheranu sastala sa novoizabranim predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, sinoć se, 03. augusta 2021. godine, u Teheranu sastala sa novoizabranim predsjednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem.

Ministrica Turković je čestitala na izboru i poželjela uspješan mandat predsjedniku Raisiju, koji je jučer zvanično preuzeo dužnost predsjednika Irana, a upravo je sastanak sa ministricom Turković bio jedan od prvih zvaničnih sastanaka.

Tokom sastanka je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje, te jačanju saradnje u različitim oblastima. Predsjednik Raisi je kazao da je potrebno jačanje ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, što će biti jedan od prioriteta nove administracije. Istakao je da će Iran uvijek podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da će podržavati napredak naše zemlje.

Ministrica Turković se zahvalila narodu i zvaničnicima Irana za svu podršku koju su pružili Bosni i Hercegovini u proteklim decenijama, te predsjednika Irana upoznala sa trenutnom političkom situacijom u našoj zemlji, posljednjim dešavanjima vezanim za odluke visokog predstavnika, te odnosima u regionu. Također, ministrica je govorila o nastojanjima naše zemlje da ispunjava svoje vanjskopolitičke obaveze, te poteškoćama s kojim se susreće na tom putu.

Sinošnjem sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif, s kojim će ministrica Turković danas održati odvojeni sastanak, zajedno sa delegacijama Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Irana. 

Tokom službene posjete Iranu, ministrica Turković će održati i druge sastanke sa zvaničnicima ove zemlje, te prisustvovati inauguraciji novog iranskog predsjednika Raisija.