Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.4.2021 16:31
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se s ambasadorom Republike Turske Sadikom Baburom Girginom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 19. aprila 2021. godine u kurtoaznu posjetu ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babura Girgina.

Zamjenik ministrice poželio je novom ambasadoru dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i uspješnu diplomatsku misiju, te izrazio uvjerenje da će u narednom razdoblju odnosi dvije zemlje biti dodatno unaprijeđeni.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Turske, euroatlantskim integracijama BiH, aktivnostima Komisije za saradnju s NATO-om i drugim aktuelnim temama.

Istaknuto je da su bilateralni odnosi BiH i Turske dobri i prijateljski te da postoji obostrani interes za kontinuirani razvoj saradnje u svim oblastima. Tim u svezi razgovarano je i o uzajamnim posjetama na svim nivoima.

Zamjenik ministrice Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, izrazio je zahvalnost Republici Turskoj na podršci i pomoći koju pruža našoj zemlji na putu euroatlantskih integracija. Informirao je da je na današnjoj sjednici Komisije za saradnju s NATO-om usvojena prva radna verzija Programa reformi 2021, te izrazio optimizam za nastavak dobre saradnje svih članova Komisije budući da je za donošenje odluka neophodan konsenzus.

Ambasador Babur Girgin je tokom sastanka naglasio da će Republika Turska nastaviti pružati podršku i pomoć BiH i unaprjeđivati saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.