Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.4.2021 16:12
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao na sastanku sa ambasadorima zemalja članica NATO-a

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 12. aprila 2021. godine, na poziv komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Erica Folkestada, na virtualnom sastanku sa ambasadorima zemalja članica NATO-a u našoj zemlji.

Tom prilikom zamjenik ministrice Brkić je istaknuo da je budućnost Bosne i Hercegovine put prema Europskoj uniji i NATO-u. Naglasio je da kontinuirano napredovanje na euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku BiH. Potom je izvijestio učesnike sastanka o formiranju Komisije za saradnju s NATO-om BiH, održavanju inauguralne sjednice te načinu i dinamici rada Komisije. Dodao je da Komisija, između ostalog, utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine, koje proizlaze iz učestvovanja naše zemlje u programu NATO-a „Partnerstvo za mir”, kao i u vezi s realizacijom obaveza iz dokumenta „Program reformi Bosne i Hercegovine”. Kada je riječ o novinama u radu Komisije, zamjenik Brkić je naglasio kako je riječ o načinu glasanja. Naime, Komisija će u svom radu, po pravilu, nastojati sve odluke i zaključke donositi konsenzusom. U slučaju da se konsenzus ne postigne, Komisija će odlučiti većinom glasova prisutnih članova, uz obavezu da su u tu većinu uključeni glasovi najmanje dva predstavnika svakog konstitutivnog naroda, od čega je jedan glas predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Komisije iz reda svakog od konstitutivnih naroda.

Zamjenik ministrice Brkić je govorio o značaju formiranja Komisije za saradnju s NATO-om te daljnjim pravcima i aktivnostima te saradnje. Izvijestio je učesnike sastanka da je Vijeće ministara usvojilo dokument „Realizacija Programa reformi Bosne i Hercegovine 2019.-2020.“, koji sadrži tabelarni prikaz provedbenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi s političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima bezbjednosti te resursima i pravnim pitanjima.

U nastavku izlaganja zamjenik Brkić govorio je o napretku u saradnji BiH sa Sjevernoatlantskim savezom, s osvrtom na izradu Programa reformi Bosne i Hercegovine 2021. Kazao je kako  će članovi Komisije o saradnji s NATO-om BiH razmatrati draft Programa reformi 2021. već naredne sedmice, za kada je planirano održavanje druge sjednice Komisije.

Zamjenik ministrice Brkić je informirao učesnike sastanka o radnom posjetu Briselu te održanim sastancima sa dužnosnicima NATO štaba i  europskih institucija u Briselu, ocjenivši posjetu jako uspješnom.

Na kraju obraćanja zamjenik Brkić je izrazio zahvalnost na saradnji NATO štabu u Sarajevu, Ambasadi Mađarske, koja je kontakt ambasada NATO-a sa BiH i svim partnerima iz Sjevernoatlantskog saveza.

Predstavnici NATO štaba u BiH te ambasadori zemalja članica Alijanse pozdravili su tokom sastanka formiranje Komisije za saradnju s NATO-om BiH  te naglasili da će Sjevernoatlantski savez nastaviti s pružanjem podrške BiH tokom provedbe programskih reformi. Takođe su istaknuli važnost ispunjavanja uslova i zadataka na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.