Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.3.2021 14:41
Ministrica Bisera Turković u Briselu razgovarala sa evropskim komesarom za krizno upravljanje Janezom Lenarčićem

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 11. marta 2021. godine u Briselu sa evropskim komesarom za krizno upravljanje Janezom Lenarčićem.

Ministrica Turković je upoznala komesara Lenarčića sa trenutnom situacijom u našoj zemlji, kada su u pitanju borba protiv pandemije, broj zaraženih osoba, mjere koje se poduzimaju, ali i kašnjenje u isporuci vakcina putem COVAX mehanizma.

Tokom razgovora, osvrnula se i na migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini, posebno na situaciju u Unsko-sanskom kantonu, ali i na finasiranje od strane EU za rješavanje ovog problema i učešće IOM-a. Ministrica je ukazala i na važnost raspoređivanja migranata u druge dijelove Bosne i Hercegovine i učešća Frontex-a u zaštiti istočne granice naše zemlje, te govorila o sporazumima o readmisiji.

Na sastanku je razgovarano i o 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, pitanjima Izbornog zakona, ali i istupima i pozivima na secesiju koji podrivaju stabilnost Bosne i Hercegovine. 

Komesar Lenarčić je kazao da i druge zemlje, uz Bosnu i Hercegovinu, imaju problem sa nabavkom vakcina. Istakao je da Evropska agencija za lijekove, uz poštivanje strogih pravila, mora odobriti vakcine za upotrebu. Dodao je da su neke kompanije precijenile svoje proizvodne kapacitete, te zbog toga svi čekaju potrebne isporuke vakcina.

Kada je u pitanju migrantska kriza, dodao je da je trenutna situacija napravedna, jer je stvoren pritisak na Bosnu i Hercegovinu a uz to, unutar BiH, jedan dio zemlje nosi teret krize dok drugi odbijaju preuzeti odgovornost.

Istakao je da će Evropska komisija pomoći našoj zemlji na sve moguće načine, ali i da institucije u Bosni i Hercegovini moraju razviti sistemska rješenja.